Uradno: Pouk v šolah bo letos potekal po modelu B. Kaj to pomeni?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Šolanje na daljavo za del učencev še vedno ni izključeno.
Oglej si celoten članek

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je na tiskovni konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov izrazila željo in upanje, da šolarke in šolarji preživljajo še zadnje lepe, čimbolj brezskrbne dneve počitnic.

"Čez dobre 14 dni se vračamo nazaj v šole, vračamo se vsi, v osnovne, srednje šole, kot vsako šolsko leto, tokrat samo z doslednim upoštevanjem zaščitnih varnostnih ukrepov, ki jih moramo spoštovati v teh razmerah," je napovedala ministrica. 

"Pogovarjamo se o zelenem B modelu vračanja, po katerem se bodo v šole vrnili vsi osnovnošolci in srednješolci, ob upoštevanju varnostnih epidemioloških ukrepov. To je izhodišče. Če bi se izkazalo, v prihajajočih 14 dnevih, da bi se epidemiološka slika bistveno poslabšala - ta trenutek govorimo predvsem o vnosu bolezni iz tujine, pri katerih so izpostavljene predvsem določene skupine šolajočih, bomo dobili drugačno oceno zdravstvene stroke, ki jo bomo morali spoštovati. Ta trenutek kaže, da se lahko varno vrnemo vsi, s prvim šolskim dnevom. Če se to ne bo zgodilo, bomo odgovornost morali iskati pri sebi."

Simona Kustec, ministrica

Več o tem, kaj pomeni model B in kateri so še ostali scenariji, si lahko preberete na tej povezavi. 

Šola Znane nekatere podrobnosti o tem, kako bo letos v šolah potekal pouk

"V šolo morajo priti, vedno, zdaj pa še posebej, samo zdravi učenci in učenke, dijaki in dijakinje ter učitelji in učiteljice."

Simona Kustec, ministrica

V šolo le zdravi učenci in učitelji

"V šolo se je treba vrniti popolnoma zdrav po znanje. Ta trenutek kaže, da se lahko s prvim dnem vsi v šolo vrnemo varno. Prvi šolski dan mora biti tak kot vsak običajen prvi september minula leta, ko so šli otroci v šolo. Ukrepi pa bodo v začetku veljali enaki, kot so veljali junija," je dodala Kustečeva. 

Foto: Profimedia Dijaki v srednji šoli

Poudarila je, da starši nosimo odgovornost, da bomo v šolo pripeljali zdrave otroke in da bomo tudi mi zdravi. "Šole in ravnatelji pa, da bodo zagotovili zdravo šolsko okolje," je dejala Kustečeva. "Vse, kar smo zapisali v priporočilih, smo naredili v sodelovanju z ravnatelji in NIJZ. Vse je življenjsko, je izvedljivo in narejeno na podlagi izkušenj iz prejšnjega šolskega leta. Če se bo izkazalo, da kakšna šola kakšnih od teh priporočil ne bo mogla izvajati, se bomo z njimi pogovarjali individualno."

Šole po besedah ministrice dobivajo delež denarja za materialna sredstva. "Maske so sestavni del našega vsakdana," je poudarila. "Maske smo pomagali šolam zagotoviti v prvem valu, ker jih nikjer ni bilo. Zdaj predvidevamo, da razkužila in maske ter ostalo opremo imajo."

V času šolskih počitnic oblikovali publikacijo

Predstavila je publikacijo, ki so jo oblikovali v času šolskih počitnic, da bi se šolsko leto lahko nemoteno in varno začelo. "V tej publikaciji so predstavljeni štirje temeljni modeli, skupaj z izhodiščnim A modelom, ki letos ne bo mogel stopiti v veljavo, tako kot vsako šolsko leto do sedaj," je napovedala ministrica. "Gre za plod prepotrebnega sodelovanja, ki smo ga aktivirali skupaj s predstavniki ravnateljev, stroke, NIJZ, zavodom za šolstvo - je rezultat skrbi, da vzgojno-izobraževalni sistem kakovostno teče dalje." 

Bistveno je, da so omejitve integrirane v sama priporočila. Po odzivih, ki jih imamo z današnjega dne ravnatelji dobro sprejemajo usklajen pristop ministrstva, NIJZ in zavoda za šolstvo. Ker jim to bistveno olajša vsebinsko in organizacijsko načrtovanje šolskega leta. Diskusije tečejo v smeri, da bi lahko kompleten program uspešno izvedli v naslednjem šolskem letu. 

Vinko Logaj, direktor Zavoda za šolstvo

Dodala je, da so poiskali rešitve, da virus ne bo preprečil temeljnega poslanstva, ko govorimo o vzgoji in izobraževanju - pridobivanju novega znanja, socializaciji in učenje za življenje. 

"Naloga vseh nas je, da v danih razmerah poiščemo in zagotovimo najbolj optimalne pogoje za izvedbo varnega izobraževalnega procesa. To lahko naredimo le skupaj, mi vsi, starši in naši otroci," je povedala Kustečeva. "Takrat bomo lahko šolo in vrtce varno obiskovali in pridobivali znanja. Vse to moramo izpeljati mirno, z razumevanjem. Če bomo vsemu temu sledili, potem šola 1. 9 bo in bo za vse. Osebno si iskreno želim, da bo to možno. Želim si, da si zavedamo, da bo to možno le, če bomo to naredili skupaj - da je vsak od nas odgovoren in ključen za to, da bomo uspeli." 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 08:16 19. Avgust 2020.

    to je res glupo. kako naj vedo starsi 1000%. da so otroci res zdravi?Niti testi niso 100%,dosti jih je bilo …

  • 00:33 19. Avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • 18:38 18. Avgust 2020.

    sranje bo v vsakem primeru, zdej bo prišlo cel kup kolka nazaj iz hrvatije in potem bo vse še slabše …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.