Šoltes okrcal Gurs

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Računsko sodišče je ugotovilo, da Geodetska uprava RS ni bila uspešna pri cilju, naj register odraža dejansko stanje nepremičnin v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Računsko sodišče je revidiralo smotrnost izvajanja evidentiranja nepremičnin, ki je v Sloveniji steklo konec leta 2006 na podlagi maja istega leta uveljavljenega zakona o evidentiranju nepremičnin.

Ob tem je ugotovilo, da je Geodetska uprava RS (Gurs) presegla načrtovani časovni okvir za 62,7 odstotka, za najem oseb, ki so sodelovale pri popisu, je porabila 53,4 odstotka več sredstev od sprva predvidenih, poleg tega je popis izvajalo še enkrat več oseb od sprva načrtovanih.

Za financiranje registra je Gurs med letoma 2006 in 2009 skupno porabil 15,8 milijona evrov, kar je 56,3 odstotka več od zadnjega načrta oziroma 98,6 odstotka več glede na prvotno zagotovljena sredstva v proračunih v tem obdobju.

Računsko sodišče je ministrstvu in geodetski upravi podalo nekaj priporočil, ki se nanašajo predvsem na vodenje projektov na področju evidentiranja nepremičnin, od geodetske uprave pa je zahtevalo še, da v roku 90 dni odpravi v reviziji ugotovljene nepravilnosti oziroma nesmotrnosti.

Tveganje, da niso evidentirane vse nepremičnine
Pri preverjanju popolnosti in kakovosti podatkov registra je računsko sodišče ugotovilo, da obstaja tveganje, da v popisu nepremičnin niso bile evidentirane vse nepremičnine in da so pri vzpostavitvi registra obstajala neustrezno obvladana tveganja glede točnosti in natančnosti nekaterih podatkov.

V registru tudi ni evidentiranih 17 podatkov, ki jih določajo pravne podlage, obenem pa je evidentiranih pet podatkov, ki jih pravne podlage ne določajo.

77 tisoč nepremičnin brez vrednosti
Kot opozarja računsko sodišče, je v registru 15,4 odstotka zapisov o lastnikih napačnih, saj ne vsebujejo podatkov, ki bi omogočili identifikacijo lastnika oziroma je delež lastništva nepremičnine enak nič.

Obenem je geodetska uprava spreminjala podatke o lastnostih nepremičnin zgolj na podlagi predvidevanj o dejanskem stanju in ne na podlagi izvedenih terenskih ogledov ali uporabe vprašalnika. Revizija je pokazala, da 77.808 nepremičninam (1,3 odstotka vseh) zaradi pomanjkljivih podatkov ni bilo mogoče pripisati vrednosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.