Šorli poslancev ni prepričal

Foto: Žurnal24 Marko Šorli.
Mandatno-volilna komisija DZ je z osmimi glasovi za in devetimi proti zavrnila imenovanje Marka Šorlija za predsednika Vrhovnega sodišča RS.
Oglej si celoten članek

Podporo so Šorliju napovedali v SDS, LDS, SLS in poslanca narodnih skupnosti, njegovemu imenovanju pa nasprotujejo v SD, Zaresu in SNS. DZ bo o predlogu za imenovanje odločal prihodnji teden.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na današnji seji ponovil, da je imel pri odločitvi o kandidatu pomisleke zaradi negativnega mnenja občne seje vrhovnega sodišča, ki pa ni bilo utemeljeno. S tem je šel poslovnik občne seje po ministrovih besedah preko zakona, ki predvideva, da se v kandidacijskem postopku minister odloča na podlagi mnenj občne seje in Sodnega sveta.

Minister se je zato odločil na podlagi dostopnih informacij; mnenja Sodnega sveta, pogovora s kandidatom in njegovega programa. Kandidat po njegovih besedah izpolnjuje vse formalne pogoje, zato je DZ v imenovanje predlagal vrhovnega sodnika svetnika Marka Šorlija. Ob tem je Zalar opozoril, da bi bilo podaljšanje začasnega vodenja vrhovnega sodišča v primeru Šorlijevega neimenovanja slabo za sodstvo.

Po mnenju SDS je Šorli izkušen kandidat, ki si zasluži njihovo podporo tudi zaradi predloženega programa. Nasprotnega mnenja pa so v SD, kjer menijo, da ta podpore ne more dobiti, saj na občni seji vrhovnega sodišča ni dobil zadostne podpore kolegov. Zato jih v SD skrbi, da kandidat med kolegi ne uživa zaupanja.

Številne replike pa si je poslanka prislužila z razlogom, da kandidata ne morejo podpreti, ker je sodeloval v velikem senatu vrhovnega sodišča, ki je leta 2004 sprejel oprostilno sodbo v odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti takratnega poslanca SDS Pavla Ruparja. V SDS so Lavtižar Beblerjevi in tudi SD očitali popolno politizacijo postopka imenovanja.

Za Šorlijevo imenovanje zadostuje večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.