Slovenija
25 ogledov

Šorli poslancev ni prepričal

Marko Šorli. Žurnal24 main
Mandatno-volilna komisija DZ je z osmimi glasovi za in devetimi proti zavrnila imenovanje Marka Šorlija za predsednika Vrhovnega sodišča RS.

Podporo so Šorliju napovedali v SDS, LDS, SLS in poslanca narodnih skupnosti, njegovemu imenovanju pa nasprotujejo v SD, Zaresu in SNS. DZ bo o predlogu za imenovanje odločal prihodnji teden.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je na današnji seji ponovil, da je imel pri odločitvi o kandidatu pomisleke zaradi negativnega mnenja občne seje vrhovnega sodišča, ki pa ni bilo utemeljeno. S tem je šel poslovnik občne seje po ministrovih besedah preko zakona, ki predvideva, da se v kandidacijskem postopku minister odloča na podlagi mnenj občne seje in Sodnega sveta.

Minister se je zato odločil na podlagi dostopnih informacij; mnenja Sodnega sveta, pogovora s kandidatom in njegovega programa. Kandidat po njegovih besedah izpolnjuje vse formalne pogoje, zato je DZ v imenovanje predlagal vrhovnega sodnika svetnika Marka Šorlija. Ob tem je Zalar opozoril, da bi bilo podaljšanje začasnega vodenja vrhovnega sodišča v primeru Šorlijevega neimenovanja slabo za sodstvo.

Po mnenju SDS je Šorli izkušen kandidat, ki si zasluži njihovo podporo tudi zaradi predloženega programa. Nasprotnega mnenja pa so v SD, kjer menijo, da ta podpore ne more dobiti, saj na občni seji vrhovnega sodišča ni dobil zadostne podpore kolegov. Zato jih v SD skrbi, da kandidat med kolegi ne uživa zaupanja.

Številne replike pa si je poslanka prislužila z razlogom, da kandidata ne morejo podpreti, ker je sodeloval v velikem senatu vrhovnega sodišča, ki je leta 2004 sprejel oprostilno sodbo v odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti takratnega poslanca SDS Pavla Ruparja. V SDS so Lavtižar Beblerjevi in tudi SD očitali popolno politizacijo postopka imenovanja.

Za Šorlijevo imenovanje zadostuje večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.