Sosedova ali politikova hiša

Foto: Žurnal24
E-prostor.gov.si. Za zdaj še lahko preverite lastništvo zgolj z naslovom.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24

 

"Za nas je tako bolj preprosto, da se čim več vidi, lažje in hitreje delamo, glede osebnih podatkov pa ima verjetno prav informacijska pooblaščenka," je bil glede dostopnosti podatkov o lastnikih nepremičnin na E-prostor.gov.si odkrit Jože Poplatnik iz agencije Domart nepremičnine.

Kot smo že poročali, je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar sprožila presojo ustavnosti objave osebnih podatkov – imena in priimka, naslova in letnice rojstva – na tem portalu. Zmotilo jo je to, da so podatki tako iz katastra stavb kot zemljišč ter zemljiške knjige javno dostopni prek spleta na enem mestu. To dejansko pomeni, da so javno dostopni tudi osebni podatki iz registra nepremičnin (REN), so poudarili v uradu pooblaščenke.

Ustavno sodišče je že odločilo, da osebni podatki iz REN ne smejo biti javno dostopni. "Podatki niso združeni, evidence so še vedno ločene, vendar pa lahko res dobimo na zaslon tako podatke o parceli kot podatke o stavbi," je pojasnil Anton Kupic, namestnik direktorja Geodetske uprave RS. Do podatkov lahko pridete s številko parcele ali stavbe oziroma z naslovom, ne pa recimo z imenom in priimkom lastnika; lastnika pa ne boste našli z naslovom, če naslova (recimo na parceli) ni. Kupic je dodal, da sicer osebnih podatkov iz REN na spletu ni. "Če je oseba vpisana v kataster stavb ali zemljiški kataster, so podatki vidni, če pa kdo še ni poskrbel za vpis v uradne evidence in je vpisan le v REN, pa lastnika prek javnega vpogleda ne vidimo," je pojasnil Kupic.

V uradu pooblaščenke so povedali, da bi morali, če bi sodišče njihovi pobudi ugodilo, s portala umakniti naštete osebne podatke fizičnih oseb, ne pa tudi podatkov pravnih oseb in podatkov o nepremičninah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.