ŠOU pristal na hladnem

Foto: Žurnal24 Da je ŠOU v Ljubljani najverjetneje izbrisana iz registra ŠOS, smo v Žurnalu24 p
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je potrdila, da so iz registra izbrisali ŠOU v Ljubljani. V Žurnalu24 smo to napovedali že v ponedeljek.
Oglej si celoten članek

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je uradno izbrisana iz registra organizacijskih oblik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), so sporočili iz ŠOS. Iz registra jih je s sklepom že v petek izbrisalo razsodišče ŠOS, v četrtek pa je odločitvi pritrdilo še drugostopenjsko razsodišče ŠOS.

Sklep zaradi hudih kršitev
Sklep je sprejelo zaradi ogrožanja demokratičnega študentskega organiziranja in ker so ugotovili, da so bili akti ŠOU v Ljubljani najhuje kršeni pri izvedbi volitev. "Sklep drugostopenjskega razsodišča ŠOS je dokončen," so še zapisali.

Izguba financiranja
Izbris iz registra organizacijskih oblik ŠOS pomeni, da ŠOU v Ljubljani, kot smo že poročali, ne more več biti prejemnik sredstev iz koncesijskih dajatev po ključu, opredeljenem v študentski ustavi.

 
 

Odgovorno bi bilo, da bi volitve ponovili takoj. Morajo biti razumni.

Danijel Bandelj, predsednik ŠOS

 
Kot je povedal predsednik ŠOS Danijel Bandelj, so financiranje zamrznili že v petek: "Denar bo zadržan na ŠOS, dokler ne izvedejo demokratičnih volitev." Sredstva bodo začeli prejemati takoj, ko bodo demokratično izvedli volitve. Predsedstvo ŠOS v okrnjeni sestavi, brez predstavnikov ŠOU v Ljubljani, se je namreč zavezalo, da bodo ŠOU v Ljubljani takoj po novih volitvah spet vpisali v register organizacijskih oblik.

Predsednik ŠOU še molči
Na ŠOU v Ljubljani bodo sklep prejeli v petek in šele takrat ga bo predsednik Matej Poklukar pripravljen komentirati. Njegov predhodnik Tomaž Černe pa je dejal, da z dogajanjem ni seznanjen, saj je v tujini, a da je ŠOU v Ljubljani demokratično organizirana in da je sam to spoštoval: "Nisem bil vpleten ne v izvedbo volitev ne v volilno kampanjo."

Nasprotniki na nedavnih volitvah, Neodvisna študentska mreža, pa so takoj sporočili, da sicer obžalujejo, da je prišlo do nastalega položaja, vendar odločitev razumejo: "Vsi študenti imajo pravico biti zastopani, kot želijo."

V ŠOS se bodo zavzeli, da bo prodaja študentskih bonov in drugih za študente nujnih dejavnosti tekla nemoteno. To je po Bandljevih besedah tudi v interesu ŠOU v Ljubljani, ki ima nenazadnje za prodajo bonov sklenjeno tudi pogodbo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.