Slovenija
18 ogledov

ŠOU pristal na hladnem

Da je ŠOU v Ljubljani najverjetneje izbrisana iz registra ŠOS, smo v Žurnalu24 p Žurnal24 main
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je potrdila, da so iz registra izbrisali ŠOU v Ljubljani. V Žurnalu24 smo to napovedali že v ponedeljek.

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je uradno izbrisana iz registra organizacijskih oblik Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), so sporočili iz ŠOS. Iz registra jih je s sklepom že v petek izbrisalo razsodišče ŠOS, v četrtek pa je odločitvi pritrdilo še drugostopenjsko razsodišče ŠOS.

Sklep zaradi hudih kršitev
Sklep je sprejelo zaradi ogrožanja demokratičnega študentskega organiziranja in ker so ugotovili, da so bili akti ŠOU v Ljubljani najhuje kršeni pri izvedbi volitev. "Sklep drugostopenjskega razsodišča ŠOS je dokončen," so še zapisali.

Izguba financiranja
Izbris iz registra organizacijskih oblik ŠOS pomeni, da ŠOU v Ljubljani, kot smo že poročali, ne more več biti prejemnik sredstev iz koncesijskih dajatev po ključu, opredeljenem v študentski ustavi.

 
 

Odgovorno bi bilo, da bi volitve ponovili takoj. Morajo biti razumni.

Danijel Bandelj, predsednik ŠOS

 
Kot je povedal predsednik ŠOS Danijel Bandelj, so financiranje zamrznili že v petek: "Denar bo zadržan na ŠOS, dokler ne izvedejo demokratičnih volitev." Sredstva bodo začeli prejemati takoj, ko bodo demokratično izvedli volitve. Predsedstvo ŠOS v okrnjeni sestavi, brez predstavnikov ŠOU v Ljubljani, se je namreč zavezalo, da bodo ŠOU v Ljubljani takoj po novih volitvah spet vpisali v register organizacijskih oblik.

Predsednik ŠOU še molči
Na ŠOU v Ljubljani bodo sklep prejeli v petek in šele takrat ga bo predsednik Matej Poklukar pripravljen komentirati. Njegov predhodnik Tomaž Černe pa je dejal, da z dogajanjem ni seznanjen, saj je v tujini, a da je ŠOU v Ljubljani demokratično organizirana in da je sam to spoštoval: "Nisem bil vpleten ne v izvedbo volitev ne v volilno kampanjo."

Nasprotniki na nedavnih volitvah, Neodvisna študentska mreža, pa so takoj sporočili, da sicer obžalujejo, da je prišlo do nastalega položaja, vendar odločitev razumejo: "Vsi študenti imajo pravico biti zastopani, kot želijo."

V ŠOS se bodo zavzeli, da bo prodaja študentskih bonov in drugih za študente nujnih dejavnosti tekla nemoteno. To je po Bandljevih besedah tudi v interesu ŠOU v Ljubljani, ki ima nenazadnje za prodajo bonov sklenjeno tudi pogodbo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.