Spanec odplaknili rekordni pretoki

Foto: Bralec David Ptuj Foto: Nino Verdnik Poplavljanje Drave Foto: Nino Verdnik Poplavljanje Drave Foto: Nino Verdnik Poplavljanje Drave Foto: Bralec Lovrenc na Pohorju Foto: Anže Kovač Poplave v Velenju Foto: Anže Kovač Poplave v Velenju Foto: PGD Tolmin Poplave v Posočju Foto: Bralec Sašo Poplavljanje Pake v Velenju Foto: Foto Smedija Meljska cesta Foto: Bralec Sašo Reka Paka je v Velenju zalila gradbišče in vrtec Foto: Bralec Simon Soča pri HE Solkan Foto: Žurnal24 Poplavljeno Velenje Foto: Bralec Poplavljeno krožišče v Velenju Foto: Miha Pernat Kangler v Malečniku Foto: Gregor Katič Poplavljanje Savinje v Celju Foto: Gregor Katič Poplavljanje Savinje v Celju Foto: Gregor Katič Poplavljanje Savinje v Celju Foto: Bralka Lara Kamniška Bistrica Foto: Nino Verdnik Poplave v Malečniku
Drava. Stoletne vode Štajerce odrezale od sveta. Pomoč. Civilna zaščita je poskrbela za prenočišče in topel obrok za tiste, ki so jih poplave najbolj prizadele. Stoletno. Strokovnjaki pojasnjujejo: ko je vode preveč, se prelije.
Oglej si celoten članek

“Spali danes zagotovo ne bomo. Samo nemočno lahko gledamo, kako voda dere v hišo,” nam je povedala stanovalka poplavljene hiše na glavni cesti Malečnik–Maribor. Že od jutra, ko so Dravske elektrarne Maribor (Dem) pristojne službe obvestile, da se bo do 15. ure povečeval pretok Drave tudi do 2.900 kubičnih metrov na sekundo, so bili prebivalci ob stari strugi reke Drave v strahu za svoje imetje. “Tako visoke reke nismo imeli že od 80. let prejšnjega stoletja. Bojimo se noči,” je za Žurnal24 dejal Jožef Škof, predsednik Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče. “Vpoklicali smo vse poklicne in tudi prostovoljne gasilce. Prostor za evakuacijo ljudi je zagotovljen. Gmotna škoda bo katastrofalna,” pa nam je povedal mariborski župan Franc Kangler.

V kulturnem domu v Dvorjanah smo vsem, ki se ne morejo vrniti na svoje domove, zagotovili topel obrok. Ob pomoči regijske civilne zaščite smo v osnovni šoli omogočili prenočišče za najbolj prizadete,” je stanje v poznih večernih urah opisal Mitja Horvat, župan Občine Duplek, kjer se je uresničil najhujši scenarij. Najhuje je v Zgornjem in Spodnjem Dupleku ter v naselju Joha, kjer so osamljene domačije ujete pod vodo. “Trenutno je 200 hiš odrezanih od sveta. Nekateri so ujeti na svojih domovih, do njih se poskušamo prebiti s čolni,” je dodal Horvat. Stanje si je sinoči ogledal tudi Aleš Hojs, minister za obrambo, vojska pa bo pomagala pri sanaciji.

Na udaru vsa država

Stoletnim vodam se ni izognilo niti Posočje, saj je Soča dosegla rekordne pretoke. Na območju Sovodnja, Rovt, Hotavelj in Žirovskega Vrha v Občini Gorenja vas - Poljane je zaradi močnega vetra brez elektrike ostalo 4.500 odjemalcev. Sava Bohinjka je prestopila bregove in poplavila regionalno cesto med Bledom in Bohinjem, v številnih krajih na Gorenjskem pa so morali prekuhavati vodo.

 

Le tri ure za polno Blanco

 

“Nekaj časa lahko vodo zadržuješ, ko pa je pretok prevelik, to ni več mogoče. Torej niso mogli narediti ničesar drugega, kot da so odprli zapornice,” je ravnanje Avstrijcev za Žurnal24 pojasnil Bogdan Barbič, direktor Hidroelektrarn na spodnji Savi.

Savske elektrarne ustavili

Na Savi jih odprejo pri pretoku 2.700 kubičnih metrov na sekundo, na Dravi pa bistveno prej. Tako so agregate hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi proti večeru zaustavili, dežurne ekipe pa so bile v pripravljenosti, če bi bilo treba zapornice odpreti. Sava v Zasavju in Posavju je v ponedeljek še naraščala, na vodomerni postaji Jesenice na Dolenjskem so pri agenciji za okolje za današnje jutro napovedovali pretok tri tisoč kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku lahko narasla Sava zajezi reko Krko in povzroči njena obsežnejša razlivanja.

Če bi bil akumulacijski bazen pri HE Blanca povsem prazen, bi se pri pretoku tri tisoč kubičnih metrov na sekundo napolnil v treh urah,” je razsežnosti poplav razložil Barbič. “Vodo je torej mogoče zadrževati nekaj ur, potem pa je treba zapornice odpreti, sicer bi bile posledice katastrofalne,” je še povedal Barbič. Kot je dodal, so edina rešitev razlivna polja ali strokovno imenovane retenzijske površine. Po sporazumu s Hrvaško Slovenija pri gradnji HE na Savi ne sme bistveno spremeniti (poslabšati) pretoka na meji, zato bodo pri HE Brežice in Mokrice zgrajene tudi retenzijske zapornice. Teh na avstrijsko-slovenski meji ni.

Val dosegel Hrvaško

Vodja slovenskega dela meddržavne komisije za upravljanje Drave Mitja Bricelj je pojasnil, da vala vode ni mogoče pripisati slabi manipulaciji s HE, ampak gre za posledico padavin, ki so se sprostile in se prek porečij v obliki naraslih vod zlile v Slovenijo. “Ta volumen vode bo pritekel tudi na Hrvaško,” je še opozoril Bricelj.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:58 6. November 2012.

    Kaj govori ta Mitja, ki je Gorenc pa še Drave dobro videl ni?<br />Ogromne količine vode so se nabrale v …

  • 07:12 6. November 2012.

    Plačilo za škodo naj se izda kar Avstriji ker so dvignili zapornice. Jim res ni bilo treba sprazniti vse vode …

  • 23:26 5. November 2012.

    prosim da debil.a ministra hojsa ne omenjate v prispevkih.je takšen butel.j da je škoda besed o njem.pa še šef vojske …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.