Španija tone še globlje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Recesija v Španiji se je v drugem četrtletju še malenkost poglobila.
Oglej si celoten članek

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je na četrtletni ravni zmanjšal za 0,1 odstotne točke na 0,4 odstotka, je danes objavila španska centralna banka. Domače povpraševanje se je skrčilo za 1,2 odstotka, vendar pa se je hkrati nekoliko povečal izvoz.

Španska vlada pričakuje, da bo Španija letošnje leto zaključila z 1,5-odstotnim padcem BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj od prejšnje napovedi. Mnogi analitiki medtem državi za letos napovedujejo okoli dvoodstotno krčenje gospodarske dejavnosti.

Ni še konec

Za prihodnje leto Madrid napoveduje nadaljevanje recesije, potem ko je pred tem pričakoval, da se bo država leta 2013 vrnila k rasti.

Četrto največje gospodarstvo v evrskem območju, ki je od poka nepremičninskega balona v hudi krizi, se trenutno bori že z drugo recesijo v zadnjih štirih letih. Finančni ministri območja evra so prejšnji teden uradno odobrili pomoč španskim bankam v višini do sto milijard evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.