Slovenija
280 ogledov

Španija tone še globlje

Španska zastava Shutterstock
Recesija v Španiji se je v drugem četrtletju še malenkost poglobila.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je na četrtletni ravni zmanjšal za 0,1 odstotne točke na 0,4 odstotka, je danes objavila španska centralna banka. Domače povpraševanje se je skrčilo za 1,2 odstotka, vendar pa se je hkrati nekoliko povečal izvoz.

Španska vlada pričakuje, da bo Španija letošnje leto zaključila z 1,5-odstotnim padcem BDP, kar je 0,2 odstotne točke manj od prejšnje napovedi. Mnogi analitiki medtem državi za letos napovedujejo okoli dvoodstotno krčenje gospodarske dejavnosti.

Ni še konec

Za prihodnje leto Madrid napoveduje nadaljevanje recesije, potem ko je pred tem pričakoval, da se bo država leta 2013 vrnila k rasti.

Četrto največje gospodarstvo v evrskem območju, ki je od poka nepremičninskega balona v hudi krizi, se trenutno bori že z drugo recesijo v zadnjih štirih letih. Finančni ministri območja evra so prejšnji teden uradno odobrili pomoč španskim bankam v višini do sto milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.