“Splet je zahrbten”

Foto: Žurnal24 Na predavanjih so mladi brez moraliziranja in žuganja igrivo izvedeli, kako se i
Kampanja. Splet postaja nova in najbolj zahrbtna oblika zasvojenosti.
Oglej si celoten članek

“Največje število otrok je danes zasvojenih s Facebookom in podobnimi stvarmi na spletu. Te storitve so dostopne na mobilnem telefonu, ki ga imajo mladi vedno pri roki, tako da za to zasvojenost sploh ne potrebujejo več računalnika in jim ni treba biti v svoji sobi. Tudi droge so aktualne, še zlasti marihuana,” je bila ocena gimnazijske profesorice Tanje Šircelj, ko je včeraj s svojimi učenci iskala še kakšno prosto mesto v Avditoriju Portorož. Ta je ves dan pokal po šivih.

Da je otrok zasvojen, lahko učitelji v glavnem le sklepamo, ko na primer vidimo, da je nemotiviran in zaspan.
Tanja Šircelj, profesorica

V njem je potekala kampanja Ne-odvisen.si, ki je namenjen seznanjanju mladih z različnimi pastmi zasvojenosti. Poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Danila Türka, v piranski občini pa se je je udeležilo več kot dva tisoč mladih.

Nariši nov dan
“Izvajamo program, ki osvešča o vseh oblikah zasvojenosti. To niso klasična predavanja, ni moraliziranja, bolj gre za druženje, na katerem mladi izvejo, kako spoznati dilerja, kako se izvleči iz njegovega primeža, kako pomagati prijatelju …” je povedal vodja kampanje Bojan Kodelja.

Spletna zasvojenost
Past. “Treba je ločiti med tem, kaj je prosti čas in kaj prazni čas. Ko te splet v praznem času posrka vase in iz ene ure nastanejo tri ali štiri, se začne asocialnost mladih, ki se odraža tudi navzven,” opozarjajo strokovnjaki.

Poudaril je tudi, da posvečajo vse več pozornosti spletu, ki je nova oblika zahrbtne zasvojenosti, veliko tudi drogam in alkoholu, glavno sporočilo kampanje pa je, kot pravi njen slogan, Nariši nov dan. O tem Kodelja pravi: “Mladim spodbujamo pozitivno samopodobo, spoznanje, da vsak zmore, če želi, ima cilje in vztraja.”

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.