Sporni zračniki

Foto: Žurnal24 Zračniki v stanovanjskih blokih so skupna skrb, ne pa zasebna pravica, opozarja
Tržič. Dimnikarstvo Dovrtel zavrača očitke, da čiščenje navadnih zračnikov ni potrebno.
Oglej si celoten članek

Sporno. “Zakaj moramo Dimnikarstvu Dovrtel plačati pregled navadnih zračnikov?” se sprašuje Miro Roblek, zastopnik stanovalcev bloka v Bistrici pri Tržiču. Ker v bloku ni dimnikov in dimovodov, je prepričan, da ta dela niso potrebna. Simon Dovrtel očitke zavrača. Meni, da so stanovalci nepoučeni, in se sklicuje na pravilnik.

21. člen četrtega poglavja pravilnika o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov pravi, da je treba zračnike za prezračevanje prostorov, v katerih ni kurilnih naprav in v katerih je izmenjava zraka na osnovi naravnega ali umetnega obtoka, očistiti, če je bilo ob rednem letnem pregledu ugotovljeno, da je čiščenje potrebno.

Nekaj novega
Stanovalci smo tu nastanjeni že 39 let in teh del do zdaj ni izvajal še nihče,” opozarja Roblek in pojasni, da imajo dimovodne naprave v sosednji stavbi. Sprašuje se, ali državo res skrbi, kako so stanovanja prezračena, ali gre zgolj za pobiranje denarja. Ker del niso naročili, se boji, “da bo nekdo pozvonil, prišel odpirat okna, da bo stanovanja prezračil, in to tudi zaračunal”, je bil hudomušen.

Ljudje ne vedo
Ljudje ne vedo, da vzdrževanje zračnikov spada med dimnikarske storitve,” odgovarja Dovrtel. “Pravilnik o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov to jasno opredeljuje,” pravi. Da se zračniki enkrat na leto pregledujejo in po potrebi čistijo, po njegovem zahteva tudi stanovanjski zakon. “To bi upravniki morali vedeti in so dolžni tudi zagotavljati,” je odločen.

Zakaj smiselno
Dovrtel sicer še pouči, da je vloga zračnikov v časih varčevanja z energijo, ko so stavbe vse bolj zatesnjene, vse bolj pomembna. “V tujini se celo razkužujejo,” zatrjuje in dodaja, da so v Nemčiji na podlagi študije ugotovili, da se številne alergije in pljučne bolezni pojavijo prav zaradi preslabe prezračenosti stavb.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.