Slovenija
185 ogledov

Sporni zračniki

Zračniki v stanovanjskih blokih so skupna skrb, ne pa zasebna pravica, opozarja Žurnal24 main
Tržič. Dimnikarstvo Dovrtel zavrača očitke, da čiščenje navadnih zračnikov ni potrebno.

Sporno. “Zakaj moramo Dimnikarstvu Dovrtel plačati pregled navadnih zračnikov?” se sprašuje Miro Roblek, zastopnik stanovalcev bloka v Bistrici pri Tržiču. Ker v bloku ni dimnikov in dimovodov, je prepričan, da ta dela niso potrebna. Simon Dovrtel očitke zavrača. Meni, da so stanovalci nepoučeni, in se sklicuje na pravilnik.

21. člen četrtega poglavja pravilnika o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov pravi, da je treba zračnike za prezračevanje prostorov, v katerih ni kurilnih naprav in v katerih je izmenjava zraka na osnovi naravnega ali umetnega obtoka, očistiti, če je bilo ob rednem letnem pregledu ugotovljeno, da je čiščenje potrebno.

Nekaj novega
Stanovalci smo tu nastanjeni že 39 let in teh del do zdaj ni izvajal še nihče,” opozarja Roblek in pojasni, da imajo dimovodne naprave v sosednji stavbi. Sprašuje se, ali državo res skrbi, kako so stanovanja prezračena, ali gre zgolj za pobiranje denarja. Ker del niso naročili, se boji, “da bo nekdo pozvonil, prišel odpirat okna, da bo stanovanja prezračil, in to tudi zaračunal”, je bil hudomušen.

Ljudje ne vedo
Ljudje ne vedo, da vzdrževanje zračnikov spada med dimnikarske storitve,” odgovarja Dovrtel. “Pravilnik o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov to jasno opredeljuje,” pravi. Da se zračniki enkrat na leto pregledujejo in po potrebi čistijo, po njegovem zahteva tudi stanovanjski zakon. “To bi upravniki morali vedeti in so dolžni tudi zagotavljati,” je odločen.

Zakaj smiselno
Dovrtel sicer še pouči, da je vloga zračnikov v časih varčevanja z energijo, ko so stavbe vse bolj zatesnjene, vse bolj pomembna. “V tujini se celo razkužujejo,” zatrjuje in dodaja, da so v Nemčiji na podlagi študije ugotovili, da se številne alergije in pljučne bolezni pojavijo prav zaradi preslabe prezračenosti stavb.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.