Sprejeli minirebalans

Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
DZ z mini rebalansom povečal obseg danih posojil države.
Oglej si celoten članek

Poslanke in poslanci so sprejeli t.i. mini rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim se znesek danih posojil države med letom povečuje za skoraj 350 milijonov evrov, predvsem na račun junijskega posojila Novi Ljubljanski banki (NLB). V opoziciji so mu nasprotovali, ker da vlada za to ni imela pravne podlage in bi morala že takrat predlagati rebalans.

Država je posojilo v višini 320 milijonov evrov dala NLB junija letos, in sicer v obliki vplačila konvertibilnih instrumentov oziroma t.i. Co Co obveznic. Banki je bilo dano za obdobje do konca junija 2013 in ga je treba ustrezno prikazati v računu finančnih terjatev, je dopoldne pojasnil finančni minister Janez Šušteršič.

DZ je tako danes sprejel rebalans dveh podbilanc državnega proračuna, namreč računa finančnih terjatev in naložb ter računa financiranja proračuna. Z njunimi spremembami se znesek danih posojil v letu 2012 povečuje za 348,5 milijona evrov na 402,2 milijona evrov.

Poleg posojila NLB omenjeno povečanje zneska posojil vsebuje še 20 milijonov evrov za morebitno dokapitalizacijo koprskega Cimosa, 478.000 evrov iz naslova pete tranše posojila Grčiji, dodatnih 2,8 milijona evrov za posojila javnim skladom za finančne instrumente spodbujanja podjetništva in dodatnih 25,2 milijona evrov zapadlih poroštev za posojila, ki jih je dajala SID banka v skladu z zakonom o jamstveni shemi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.