Slovenija
8 ogledov

Sprejeli minirebalans

zastave pred NLB Pixsell
DZ z mini rebalansom povečal obseg danih posojil države.

Poslanke in poslanci so sprejeli t.i. mini rebalans letošnjega državnega proračuna, s katerim se znesek danih posojil države med letom povečuje za skoraj 350 milijonov evrov, predvsem na račun junijskega posojila Novi Ljubljanski banki (NLB). V opoziciji so mu nasprotovali, ker da vlada za to ni imela pravne podlage in bi morala že takrat predlagati rebalans.

Država je posojilo v višini 320 milijonov evrov dala NLB junija letos, in sicer v obliki vplačila konvertibilnih instrumentov oziroma t.i. Co Co obveznic. Banki je bilo dano za obdobje do konca junija 2013 in ga je treba ustrezno prikazati v računu finančnih terjatev, je dopoldne pojasnil finančni minister Janez Šušteršič.

DZ je tako danes sprejel rebalans dveh podbilanc državnega proračuna, namreč računa finančnih terjatev in naložb ter računa financiranja proračuna. Z njunimi spremembami se znesek danih posojil v letu 2012 povečuje za 348,5 milijona evrov na 402,2 milijona evrov.

Poleg posojila NLB omenjeno povečanje zneska posojil vsebuje še 20 milijonov evrov za morebitno dokapitalizacijo koprskega Cimosa, 478.000 evrov iz naslova pete tranše posojila Grčiji, dodatnih 2,8 milijona evrov za posojila javnim skladom za finančne instrumente spodbujanja podjetništva in dodatnih 25,2 milijona evrov zapadlih poroštev za posojila, ki jih je dajala SID banka v skladu z zakonom o jamstveni shemi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.