Sprejemanje migrantov bo prostovoljno

Foto: EPA
Foto: EPA
Države člance so na nočnem vrhu v Bruslju dosegle dogovor o prostovoljnem odločanju pei sprejemanju beguncev. Skupno število migrantov, ki naj bi jih sprejele države članice Unije, naj bi ostalo enako.
Oglej si celoten članek

Države članice so se na vrhu Unije strinjale z dozdajšnjim načrtom ukrepanja Evropske komisije, da bodo pomoč nudili 60 tisoč beguncem. V burni razpravi pa so dosegle opustitev razdelitvenega načrta v skladu s številom prebivalcev, bruto domačim proizvodom, ravnijo brezposelnosti in številom beguncev, ki jih je država že sprejela. Vsaka država bo tako sama odločala o številu ljudi, ki jim bo ponudila pomoč.

V skladu s shemo Evropske komisije, bi Slovenija v dveh letih sprejela 702 migranta v prihodnjih dveh letih. A je Slovenska vlada zagovarjala mnenje, da je to število previsoko, saj "v takem primeru osebam ne bomo mogli zagotavljati ustreznih standardov obravnave in zaščite, težko jih bomo integrirali v našo družbo, zato bo neizogibno prišlo do sekundarnih migracij".

V slovenskem azilnem domu je prostora za 203 osebe

Koliko migrantov bi bila Slovenija pripravljena sprejeti, za zdaj še ni znano. Premier Miro Cerar je včeraj izpostavil, da bo o tem odločalo predvsem notranje ministrstvo, ki bdi nad programom migrantske politike pri nas. Na ministrstvo pa so v preteklosti, na vprašanja, o tem koliko migrantov bi bili sposobni sprejeti, odgovarjali s številom namestitvenih kapacitet.

"Prosilci za mednarodno zaščito so do odločitve o njihovi prošnji za priznanje statusa nastanjeni v Azilnem domu v Ljubljani, ki zagotavlja nastanitev do 203 oseb," pravijo na notranjem ministrstvu in nadaljujejo, da je nato oseba s priznano mednarodno zaščito  upravičena do nastanitve v integracijski hiši ali drugih nastanitvenih zmogljivostih ministrstva, vendar najdlje za eno leto od dneva pridobitve statusa. "Za nastanitev teh oseb delujeta dve integracijski hiši, in sicer v Ljubljani s kapaciteto do 15 oseb ter v Mariboru s kapaciteto do 40 oseb."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.