Slovenija
11 ogledov

Sprejemanje migrantov bo prostovoljno

Begunci pred grško obalo. EPA
Države člance so na nočnem vrhu v Bruslju dosegle dogovor o prostovoljnem odločanju pei sprejemanju beguncev. Skupno število migrantov, ki naj bi jih sprejele države članice Unije, naj bi ostalo enako.

Države članice so se na vrhu Unije strinjale z dozdajšnjim načrtom ukrepanja Evropske komisije, da bodo pomoč nudili 60 tisoč beguncem. V burni razpravi pa so dosegle opustitev razdelitvenega načrta v skladu s številom prebivalcev, bruto domačim proizvodom, ravnijo brezposelnosti in številom beguncev, ki jih je država že sprejela. Vsaka država bo tako sama odločala o številu ljudi, ki jim bo ponudila pomoč.

V skladu s shemo Evropske komisije, bi Slovenija v dveh letih sprejela 702 migranta v prihodnjih dveh letih. A je Slovenska vlada zagovarjala mnenje, da je to število previsoko, saj "v takem primeru osebam ne bomo mogli zagotavljati ustreznih standardov obravnave in zaščite, težko jih bomo integrirali v našo družbo, zato bo neizogibno prišlo do sekundarnih migracij".

V slovenskem azilnem domu je prostora za 203 osebe

Koliko migrantov bi bila Slovenija pripravljena sprejeti, za zdaj še ni znano. Premier Miro Cerar je včeraj izpostavil, da bo o tem odločalo predvsem notranje ministrstvo, ki bdi nad programom migrantske politike pri nas. Na ministrstvo pa so v preteklosti, na vprašanja, o tem koliko migrantov bi bili sposobni sprejeti, odgovarjali s številom namestitvenih kapacitet.

"Prosilci za mednarodno zaščito so do odločitve o njihovi prošnji za priznanje statusa nastanjeni v Azilnem domu v Ljubljani, ki zagotavlja nastanitev do 203 oseb," pravijo na notranjem ministrstvu in nadaljujejo, da je nato oseba s priznano mednarodno zaščito  upravičena do nastanitve v integracijski hiši ali drugih nastanitvenih zmogljivostih ministrstva, vendar najdlje za eno leto od dneva pridobitve statusa. "Za nastanitev teh oseb delujeta dve integracijski hiši, in sicer v Ljubljani s kapaciteto do 15 oseb ter v Mariboru s kapaciteto do 40 oseb."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.