Sprememba zakonodaje, ki bo omogočila ukrepanje proti "vardi"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Svet za nacionalno varnost zaradi Šiška poziva k spremembi zakonodaje
Oglej si celoten članek

Svet za nacionalno varnost je na današnji redni seji ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot je denimo Štajerska varda, ki jo vodi Andrej Šiško.  

Kot smo poročali, so Šiško in somišljeniki minuli konec tedna izvajali takoimenovano usposabljanje na slovenski zunanji meji. Šiško je z okoli 50 somišljeniki, oblečenimi v uniforme in replikami kalašnikovk, preverjal stanje ob reki Kolpi. Njihove aktivnosti so posneli tuji mediji, med drugimi tudi Reutes.

Na policiji so nam pojasnili, da morajo "ne glede na različna populistična stališča, spoštovati načelo  zakonitosti pri opravljanju policijskih nalog" ter da prekrškov in ali kaznivih dejanj pri aktivnostih Šiškovoh privržencev niso zaznali. Šiško je bil sicer zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustave obsojen na osem mesecev zapora. Več tukaj: 

Slovenija Štajerska varda se uri na meji, policija pravi, da ne more nič

Spremembo kazenskega zakonita ter dopolnitev predpisov, ki urejajo prekrške, pa je Svet za nacionalno varnost pristojnima ministrstvoma naložil "z namenom ustrezno sankcionirati združevanje in aktivnosti raznih organizacij, ki posegajo v pristojnosti državnih organov ter pri ljudeh vzbujajo negotovost glede njihovega delovanja".

​​​​​​​"Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi"

Z ministrstva za notranje zadeve  so sporočili, da imajo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države.
"Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi," so zapisali na ministrstvu in dodali, da bo policija tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi. Ob tem so spomnili, da je znana tudi prva sodba sodišča, ki je obravnavala tovrstne skupine in obsodila ravnanje posameznika.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 35

  • 07:14 14. November 2019.

    Poslušam, gledam in se jezim. Le zakaj, ko pa ne bo nič bolje. Poglejte ljudi, ki živijo ob meji. Bentijo …

  • 21:06 13. November 2019.

    Od kdaj pa je združevanje kaznivo? Slovenija je podpisala deklaracijo človekovih pravic, kar pomeni, da ima vsak ČLOVEK pravico se …

  • 20:42 13. November 2019.

    Zadnji čas, da tem buksljem nekdo malce podkuri!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.