"Sramota bi bila, če bi jim pokojnine vzeli"

Foto: Anže Petkovšek ljubljana 08.05.10, borci, partizani, proslava, presernov trg, Prireditev ob 65
Borčevske pokojnine. Prejemajo jih večinoma vdove in družinski člani pokojnih borcev. Varčevanje. Izhodišča nove koalicijske pogodbe dopuščajo poseg v izredne pokojnine.
Oglej si celoten članek

Zasluge in pokojnine. "Upam, da bodo resno premislili, preden bodo kaj odvzemali! Naj zdaj tem 90- ali 95-letnikom jemljemo pridobljene pravice? Sramota!" se razburja Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije.

Po njenih besedah je v osnutku nove koalicijske pogodbe zapisano, da se varčevalni ukrepi ne bodo dotikali pokojnin, ki so krite z vplačili pokojninskih prispevkov. Taka navedba pa dopušča možnost, da bi posegali v tako imenovane izredne pokojnine, med njimi tudi borčevske. V te pravice je že poskušala poseči zadnja vlada Janeza Janše z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf), a je ustavno sodišče tedaj to preprečilo.

Prevladujejo vdove

Borčevske pokojnine po zadnjih podatkih prejema nekaj več kot 6.000 nekdanjih borcev NOB in dobrih 10.000 družinskih članov, ki ob smrti upokojenega borca NOB niso imeli lastnih virov za preživljanje in jih je preživljal pokojnik. Med zadnjimi so pretežno vdove borcev. Taki so podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) za konec leta 2012, ki so bili zadnji dostopni.

Za del borčevske pokojnine, ki se zagotavlja iz državnega proračuna (preostali znesek pokojnine je odvisen od vplačanih prispevkov za pokojninsko zavarovanje), je bilo na letni ravni izplačanih slabih 22 milijonov evrov. Povprečno mesečno izplačilo na borca je znašalo 145 evrov, kar naj bi – prav tako v povprečju – predstavljalo 17 odstotkov posamezne pokojnine. Povprečni znesek na družinskega člana pokojnega borca pa je dosegal 91 evrov.

Večini običajne pokojnine

"Vsi ti (borci, op. p.) so po letu 1945 pošteno delali in si z delom zaslužili pokojnino, katere manjši del odpade na pokojninsko dobo, ki jim je bila všteta za čas, prebit v vojni proti fašizmu in nacizmu. Pravih tako imenovanih borčevskih pokojnin, ki bi temeljile le na statusu borca, ni!" poudarja Slavko Grčar, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Status vojnega veterana NOB ima po zadnji evidenci 13.756 ljudi, vendar jih je kar 56 odstotkov ob upokojitvi izpolnjevalo vse zahtevane pogoje glede starosti in pokojninske dobe iz rednega delovnega razmerja. Priznana pokojninska doba iz udeležbe v NOB tako ni vplivala na odmero njihove pokojnine.

Blagajna je obremenjena

"Pokojnina je obligacijska pravica, pogojena z zavarovalnim razmerjem in plačanimi prispevki. Borčevske pokojnine tega pogoja ne izpolnjujejo," meni ekonomist Bernard Brščič. Po njegovih besedah se je v pokojninskem sistemu znašlo kar 46 kategorij pokojnin (med njimi nekdanje državne, izjemne, vojaške, dimnikarske pokojnine in pokojnine MNZ), za katere niso bili plačani prispevki slovenskemu Zpizu. Ob tem se sprašuje, ali si lahko ob tako slabi javnofinančni situaciji in poraznem položaju slovenskega upokojenstva privoščimo izplačevanje skoraj 400 milijonov evrov v ta namen. Gre za skoraj desetino vseh pokojninskih izdatkov oziroma tretjino transferja države Zpizu. "Vprašanje je torej ekonomsko in ne ideološko," je prepričan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 22:06 9. September 2016.

    Status vojnega veterana NOB ima po zadnji evidenci 13.756 ljudi, <br />Pa kaj ti ljudje nič ne umirajo?Po nekih podatkih …

  • 18:19 26. Januar 2014.

    Borčevskih pokojnin je v tem sklopu dobrih 5%. Vprašanje je komu je namenjeno ostalih 95 %. Vdove in ostali potomci …

  • 14:45 25. Januar 2014.

    Očitno se je enemu delu levice počasi začelo svetlikat v glavi kaj vse mora živet gospodarstvo v tej državi. Ja, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.