Slovenija
331 ogledov

"Sramota bi bila, če bi jim pokojnine vzeli"

ljubljana 08.05.10, borci, partizani,  proslava, presernov trg, Prireditev ob 65 Anže Petkovšek
Borčevske pokojnine. Prejemajo jih večinoma vdove in družinski člani pokojnih borcev. Varčevanje. Izhodišča nove koalicijske pogodbe dopuščajo poseg v izredne pokojnine.

Zasluge in pokojnine. "Upam, da bodo resno premislili, preden bodo kaj odvzemali! Naj zdaj tem 90- ali 95-letnikom jemljemo pridobljene pravice? Sramota!" se razburja Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije.

Po njenih besedah je v osnutku nove koalicijske pogodbe zapisano, da se varčevalni ukrepi ne bodo dotikali pokojnin, ki so krite z vplačili pokojninskih prispevkov. Taka navedba pa dopušča možnost, da bi posegali v tako imenovane izredne pokojnine, med njimi tudi borčevske. V te pravice je že poskušala poseči zadnja vlada Janeza Janše z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf), a je ustavno sodišče tedaj to preprečilo.

Prevladujejo vdove

Borčevske pokojnine po zadnjih podatkih prejema nekaj več kot 6.000 nekdanjih borcev NOB in dobrih 10.000 družinskih članov, ki ob smrti upokojenega borca NOB niso imeli lastnih virov za preživljanje in jih je preživljal pokojnik. Med zadnjimi so pretežno vdove borcev. Taki so podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) za konec leta 2012, ki so bili zadnji dostopni.

Za del borčevske pokojnine, ki se zagotavlja iz državnega proračuna (preostali znesek pokojnine je odvisen od vplačanih prispevkov za pokojninsko zavarovanje), je bilo na letni ravni izplačanih slabih 22 milijonov evrov. Povprečno mesečno izplačilo na borca je znašalo 145 evrov, kar naj bi – prav tako v povprečju – predstavljalo 17 odstotkov posamezne pokojnine. Povprečni znesek na družinskega člana pokojnega borca pa je dosegal 91 evrov.

Večini običajne pokojnine

"Vsi ti (borci, op. p.) so po letu 1945 pošteno delali in si z delom zaslužili pokojnino, katere manjši del odpade na pokojninsko dobo, ki jim je bila všteta za čas, prebit v vojni proti fašizmu in nacizmu. Pravih tako imenovanih borčevskih pokojnin, ki bi temeljile le na statusu borca, ni!" poudarja Slavko Grčar, podpredsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Status vojnega veterana NOB ima po zadnji evidenci 13.756 ljudi, vendar jih je kar 56 odstotkov ob upokojitvi izpolnjevalo vse zahtevane pogoje glede starosti in pokojninske dobe iz rednega delovnega razmerja. Priznana pokojninska doba iz udeležbe v NOB tako ni vplivala na odmero njihove pokojnine.

Blagajna je obremenjena

"Pokojnina je obligacijska pravica, pogojena z zavarovalnim razmerjem in plačanimi prispevki. Borčevske pokojnine tega pogoja ne izpolnjujejo," meni ekonomist Bernard Brščič. Po njegovih besedah se je v pokojninskem sistemu znašlo kar 46 kategorij pokojnin (med njimi nekdanje državne, izjemne, vojaške, dimnikarske pokojnine in pokojnine MNZ), za katere niso bili plačani prispevki slovenskemu Zpizu. Ob tem se sprašuje, ali si lahko ob tako slabi javnofinančni situaciji in poraznem položaju slovenskega upokojenstva privoščimo izplačevanje skoraj 400 milijonov evrov v ta namen. Gre za skoraj desetino vseh pokojninskih izdatkov oziroma tretjino transferja države Zpizu. "Vprašanje je torej ekonomsko in ne ideološko," je prepričan.

Komentarjev 8
  • matermila 22:06 09.september 2016.

    Status vojnega veterana NOB ima po zadnji evidenci 13.756 ljudi, Pa kaj ti ljudje nič ne umirajo?Po nekih podatkih je bilo leta 45 v Sloveniji 30000 borcev.Še danes jih po 70 letih še vedno živi skoraj 14000.Če upoštevamo povprečno ...prikaži več starost borcevleta 45,ki je bila nekje 30 let,imamo v Sloveniji zelo,zelo veliko stoletnikov.Prmejduš.

  • vest 18:19 26.januar 2014.

    Borčevskih pokojnin je v tem sklopu dobrih 5%. Vprašanje je komu je namenjeno ostalih 95 %. Vdove in ostali potomci bi lahko bili upravičeni do pokojnine po borcu samo v vrednosti 70 % pokojnine (kot velja za ostale prejemnike pokojnin ...prikaži več po umrlem) brez dodatka za borca. Še vedno pa je iz Brščičevega podatka potrebno poiskati razlog za skoraj 378 mio € (95 %) ostalih pokojnin brez podlage v plačanih prispevkih.

  • mirko 14:45 25.januar 2014.

    Očitno se je enemu delu levice počasi začelo svetlikat v glavi kaj vse mora živet gospodarstvo v tej državi. Ja, prišli smo do točke, ki se ji reče skrajnost. Ko se začne na levici nekaj premikat vsaj malo vstran od ...prikaži več prepada, je pa res že čisto pred koncu poti v pogrom. Gospodarski seveda.