Slovenija > Komentarji in kolumne
18 ogledov

Pokojnine, ekonomisti in politiki

Nataša Čepar Barbara Milavec
Revnim kmetom ukinili pokojnine, borcem so jih taradi strahu pred uporom pustili.

Če bomo našli milijarde za sanacijo bank, bomo ja našli še teh par deset milijonov za borce, se je hudoval predstavnik zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Gospodarski položaj v državi pa je vse prej kot zavidljiv. Za pokojninsko luknjo se rešitev išče že 18 let in vse slabše kaže. Po oceni ekonomista Bernarda Brščiča pokojninsko blagajno po nepotrebnem obremenjuje vsaj deset odstotkov odhodkov, ki jih predstavljajo pokojnine, za katere niso bili vplačani prispevki. Po njegovih besedah je bil Janšev poskus, da bi posegel v te pravice, neustaven, ker ni šlo za enakovredno obravnavo, saj so bili med drugim izvzeti veterani vojne za Slovenijo. Kot pravi, pa ni bilo krivo to, da je trčil ob nedotakljive pravice. Izhodišča nove koalicijske pogodbe so, kot je razkrila Kožuh Novakova, v tem pogledu pustila vrata odprta.

Šibkim že vzeli. Nekdanji premier Borut Pahor, sicer socialdemokratskega izvora, se je čiščenja pokojninske blagajne lotil z ukinitvijo državne pokojnine, ki so jo prejemali večinoma upokojeni kmetje brez dohodkov. S tem je sistemu letno privarčeval 34 milijonov evrov, kmetje pa dostikat niso zaprosili za nadomestno obliko socialne pomoči, saj so se bali, da bi se jim država "vsedla" na premoženje.

Privilegiranih poslanskih pokojnin se nihče ni dotikal, saj jih je premalo, da bi kaj resnega privarčevali. Da še niso vzeli 90-letnim borcem oziroma njihovim vdovam, se gre zahvaliti le dejstvu, da se na njihovih plečih zbirajo politične točke.

Komentarjev 2
  • Mr.Bean 09:51 29.januar 2014.

    S tako "pametjo" se bojim, da bodo čez 40 let ugotavljali spet podobno zakaj družinski člani veteranov "vojne za Slovenijo" prejemajo dodatke....

  • ennanova 20:25 26.januar 2014.

    Hvala Bogu za krizo!Hvala Bogu, da smo imeli krizo in da ta še kar traja! Če je ne bi bilo, bi jo bilo potrebno nujno ustvariti. Sedaj je le-ta prav prikladen alibi za vse tiste, ki so jo povzročili, ...prikaži več ki so krivi za njen nastanek in vse daljnosežne ter raznovrstne posledice; npr. “naše” (s poudarkom na naše) kot brez-dna črne bančne luknje. Na krizo se lahko sedaj mirno sklicujejo vsi banksterji, odgovorni finančniki in tajkuni, ki …http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/1424-hvala-bogu-za-krizo