Slovenija > Komentarji in kolumne
48 ogledov

Trg jim ni všeč, drugega nimajo

Vedno ko je država vedela več kot trg, 
se ni dobro končalo.

Polona Križnar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slaba banka se je odločila, da ne bo dopustila razprodaje Celovških dvorov, vendar kot je v pogovoru opozoril Edo Pirkmajer iz Združenja lastnikov nepremičnin, ni ponudila nobene alternative. Lahko bi recimo, kot je dejal Pirkmajer, stanovanja oddala v najem. Dobički sicer ne bi bili ne vem kako visoki, vtis pa bi bil popolnoma drugačen. Zdaj namreč samo čaka na boljše čase, s priokusom, da je država spet posegla v nekaj, kar bi moralo biti stvar trga. Vendar pozablja, da trg ne čaka. Da bo še naprej sam oblikoval cene in to ne nujno v smeri, ki bi si jo država – oziroma slaba banka z vsemi novimi stanovanji, ki so pristala v njenem upravljanju – želela.

Cena

Dejan Papež, direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami, je dejal, da je že zdaj na trgu malo dobrih nepremičnin. Te že imajo in bodo vedno imele dobro ceno. Je pa na trgu ogromno slabih in malo slabših objektov. In po mnenju strokovnjakov večina novih stanovanj, tudi Celovški dvori, spada v kategorijo malo slabših. Cene teh pa so že padle in še bodo. "Še pred leti so se stanovanja prodajala sama, ljudje so jih kupovali na papirju, zdaj ne več. Zdaj ni dovolj, da je stanovanje v Ljubljani. Pomembno je, kje je, kakšni sta njegovi funkcionalnost in lega, v katerem nadstropju je ter kdo so sosedje. Mikrolokacija bo določila ceno," je dejal Papež. Država trga očitno noče poslušati, ampak doslej se trmoglavljenje ni izkazalo. Spomnimo se samo, koliko podjetij smo prestrukturirali in z dobičkom prodali ter koliko gradbincev smo rešili.

Preberite še članek: Kaj če se nepremičninski trg sesuje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.