Slovenija > Komentarji in kolumne
20 ogledov

Režejo obresti, a le na depozite

Za depozite dobimo manj. Kdaj bodo cenejša posojila za podjetja in nakup stanovanj?

kolumnisti 26.09.07...janez zalaznik...novinar zurnal24...foto: dejan mijovic | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović
Obresti na depozite so se v primerjavi z letom prej zelo znižale. Banke pravijo, da se zadeve normalizirajo, da se vzpostavlja ravnovesje, da se obresti približujejo obrestnim meram, ki veljajo v evroobmočju. V teoriji je to dobro. Ker banke plačajo manj za depozite, bi lahko ponujale cenejša posojila, to pa naj bi spodbudilo gospodarstvo. A tisti, ki ima vezanih 50.000 evrov, bo precej na slabšem. Namesto 2.100 evrov obresti jih bo pri eni izmed bank dobil le slabih 1.300.

Bolje. Ko je država v likvidacijo poslala Factor banko in Probanko ter hkrati obljubila, da bomo izplačali vse depozite in obresti v celoti, so se pojavile kritike, da bomo z državnim denarjem nagradili vse, ki se niso ozirali na tveganja. Banki sta namreč ponujali najvišje obresti, za vloge nad 100.000 evrov pa državi ne bi bilo treba jamčiti. Potem smo z nekaj državnimi milijardami rešili še Abanko, NKBM in NLB. Ta zdaj za enoletni depozit ponuja le 1,65-odstotne obresti, kar je celo pod povprečjem evroobmočja. V banke smo vložili davkoplačevalski denar; te zato našega (zasebnega) denarja ne potrebujejo tako zelo, in si lahko privoščijo znižanje obrestnih mer za depozite. Bankam smo torej dali denar, da nam lahko za naš denar dajo manj. Je bolje uporabiti javni denar na prvi ali drugi način? Nisem prepričan, vem pa, da bi se politika morala ukvarjati predvsem s tem, kako ustvariti razmere, da bodo lahko vsi, ki še nimajo vezanih 50.000 evrov, ta denar pošteno zaslužili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.