Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme do konca meteorološke zime

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kakšno bo vreme do konca februarja?
Oglej si celoten članek

"V stratosferi je polarni vrtinec usmerjen proti Evropi, zato lahko tudi v prihodnjih dneh pričakujemo nadaljevanje dokaj nezanimivega vremena z globokimi cikloni nad severnim delom Evrope," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročne napovedi.

Za soboto napovedujejo močnejši jugozahodni veter, ki bo naznanjal poslabšanje vremena. "Na jugovzhodu lahko v ponedeljek pričakujemo sunke tja do 70 kilometrov na uro," napovedujejo pri Ciklon.si. Ob takem vetru Arso običajno izda oranžno opozorilo. 

"Tudi v zadnjih desetih dneh meteorološke zime ne bi smelo biti kakih večjih presenečenj, še naprej bomo gledali severozahodni tip vremena," še pišejo pri Ciklon.si in dodajajo, da nas bodo "z repom" oplazila ciklonska območja, ki bodo šla šez Severno Evropo. To bo prineslo ohladitev, večjih padavin pa ni pričakovati. "Morda nas v zadnjih dneh vseeno kaj preseneti - v skupinskem izračunu na drugi sliki je videti postopen obrat vetrov v zahodno smer in možen nastanek sredozemskega ciklona."

xxx

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje napoveduje, da se bodo zvečer prenehale pojavljati plohe in postopno se bo zjasnilo. "Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 2 stopinji Celzija," pišejo pri Arsu.

Jutri bo sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. "Sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj nizke oblačnosti predvsem na Notranjskem in deloma v osrednji Sloveniji, zapihal bo južni do jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, v Gornjesavski dolini okoli 7 stopinj Celzija."

V noči na petek se bo prehodno pooblačilo. Jugozahodnik se bo najprej okrepil, nato pa do jutra ponehal. Prehodno bo deževalo, tudi kakšna nevihta bo možna, v severni in severovzhodni Sloveniji pa bo ostalo večinoma suho. V petek in soboto čez dan bo sončno vreme, v petek bo pihal severni veter.

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

"Nad južno polovico Evrope je območje visokega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "Z zahodnimi vetrovi priteka nad naše kraje razmeroma suh in v višinah postopno spet toplejši zrak."

Od 16. do 21. februarja

V nedeljo bo območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo začelo slabeti, nad nami bo zapihal jugozahodni veter. "Prehod naslednje vremenske fronte pričakujemo v torek," napovedujejo pri Arsu. "Za njo se bo nekoliko ohladilo, območje visokega zračnega tlaka nad našimi kraji pa se bo obnovilo."

V nedeljo se bo predvsem na zahodu pooblačilo, drugod bo večinoma sončno. "V ponedeljek se bo okrepil jugozahodnik," pišejo pri Arsu. "Na severovzhodu bo še sončno, drugod oblačno z rahlim dežjem na zahodu. V torek bodo prehodno padavine, nato bo spet suho vreme in predvsem jutra bodo hladnejša."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:07 13. Februar 2020.

    še za 3 dni vnaprej se motijo , kaj šele za 30...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.