Srednjeročna napoved: "Vse skupaj spominja bolj na konec marca"

Foto: Profimedia
Povprečne temperature so precej nižje od povprečja. Do kdaj še?
Oglej si celoten članek

"Ta vikend smo po pričakovanju pod hladno severovzhodno cirkulacijo, povprečne dnevne temperature so precej nižje od dolgoletnega povprečja, noči pa tudi kar hladne," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Vse skupaj spominja bolj na konec marca. Sonca pa je tudi v vzhodni polovici Slovenije dokaj malo. Sploh na območjih, ki so odprtih proti Panonski kotlini, zaradi hladne advekcije iz tiste strani prihaja do narivanja zračnih mas z povečano vlažnostjo pred privetrno stran orografskih pregrad. Kar pomeni tako "turobno" oblačno vreme in občasne krajevne plohe. Več sonca je seveda tokrat na območju Primorske in tudi Ljubljanske kotline, ter deloma Gorenjske v zadnjih dneh, kjer se zračne mase ob SV toku sušijo čez gore. Občasno tudi do te mere, da se pokaže nekaj sonca."

Od srede naprej topleje

A postopoma se bo zadeva spremenila. "V sredo bodo vetrovi obrnili na toplejše jugozahodne," napovedujejo pri Ciklon.si. "Preko Sredozemlja nas bo dosegel del subtropskega anticiklona iznad Afrike. Temperature bodo po dolgem času spet med sredo in soboto dosegle ali tudi lokalno presegle 25 stopinj celzija. Okoli nedelje pa je spet možno novo poslabšanje z Atlantskim zrakom iznad severozahodne smeri."

xxx

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes na Primorskem napovedujejo deloma jasno vreme, drugod se bo oblačnost od severa spet povečala. "Proti večeru bo v severovzhodnih krajih občasno rahlo deževalo, tam bo pihal veter severnih smeri," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem do 21 stopinj Celzija."

Ponoči bo ponekod v vzhodni in deloma srednji Sloveniji rahlo deževalo, do jutra pa se bo delno zjasnilo. "Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. 

Jutri bo v zahodni Sloveniji precej jasno, drugod po deloma jasnem jutru spremenljivo do pretežno oblačno. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na Goriškem in ob morju okoli 24 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo povečini sončno in nekoliko topleje, popoldne bodo nastale posamezne plohe.

"Naši kraji ležijo na obrobju obsežnega območja visokega zračnega tlaka s središčem nad Skandinavijo," razlagajo pri Arsu. "Neizrazita vremenska motnja se iznad vzhodne Evrope počasi pomika proti vzhodnim Alpam. Od severovzhoda priteka k nam razmeroma hladen in občasno tudi bolj vlažen zrak."

Od 3. do 8. junija

V sredo bomo še pod vplivom severnih višinskih vetrov, nato pa bo v višinah zapihal zahodni do jugozahodni veter. "Proti Alpam bo iznad Sredozemlja pritekal postopno toplejši in tudi bolj vlažen zrak, občasno lahko pričakujemo tudi prehode vremenskih motenj," pišejo pri Arsu. 

Foto: Arso Modelska napoved za deset dni

V sredo bo še prevladovalo sončno vreme. "V četrtek bodo na zahodu že padle prve kaplje dežja, na vzhodu pa bo še suho," napovedujejo pri Arsu. "Pihati bo začel jugozahodni veter. Od petka do ponedeljka lahko pričakujemo občasne padavine, ki bodo pogostejše in izdatnejše v zahodni Sloveniji."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.