Stare jedi v novi preobleki

Foto: Žurnal24 Hitova kuharska mojstra sta nekoč obilne porcije prilagodila sodobnim trendom po
Kulinarični dogodek. Tradicionalne goriške jedi namesto običajnih zakusk.
Oglej si celoten članek

Nova Gorica. "Držala sva se starih receptur, hrano pa sva priredila v obliko počasnega prehranjevanja v majhnih količinah, kar je danes trend," je včeraj v Hitovem Parku povedal Hitov kuharski mojster Borut Jakin.

S kolegom Simonom Maričem sta na kulinaričnem dogodku, ki so ga pripravili v okviru predstavitve študijskega programa turizem, med drugim pripravila fulje, goriške pečenice v vinu, frtaljo s pršutom oziroma zelenjavo in ocvrte kruhove šnite z akacijevim medom.

Foto: Žurnal24

 


Na stičišču kultur
"Goriška kuhinja na stičišču narodov in kultur, združuje dvatisočletno kulinarično tradicijo, prvine lastne slovanske, romanske in germanske tradicije ter naravne in klimatske danosti pokrajine, v kateri se stikata severna in sredozemska Evropa," je poudarila Slavica Plahuta, avtorica več knjig o jedeh na Goriškem, ki je poskrbela za izbor, s katerim naj bi nadomestili običajne zakuske.

Edinstven študij v Evropi
Kulinarični dogodek so pripravili v okviru predstavitve novega triletnega študijskega programa turizem, ki prihaja v Novo Gorico po zaslugi izobraževalnega centra Lampret Consulting. Njegova posebnost bo modul Igralništvo in igralniški turizem, ki ga v tem delu Evrope še nihče ne izvaja. Modul je nastajal na Goriškem, kjer je igralništvo pri nas najbolj razvito.

Avstrijska Nica
Razvoj igralništva se tu ni začel s Hitom, saj je imela Gorica že v 18. stoletju igralniške klube, kjer so se s plesi in igranjem na srečo zabavali višji sloji. Zaradi blage klime, ki je privabljala bogate turiste, pa so Gorico takrat imenovali tudi avstrijska Nica.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.