Slovenija
73 ogledov

Stare jedi v novi preobleki

Hitova kuharska mojstra sta nekoč obilne porcije prilagodila sodobnim trendom po Žurnal24 main
Kulinarični dogodek. Tradicionalne goriške jedi namesto običajnih zakusk.

Nova Gorica. "Držala sva se starih receptur, hrano pa sva priredila v obliko počasnega prehranjevanja v majhnih količinah, kar je danes trend," je včeraj v Hitovem Parku povedal Hitov kuharski mojster Borut Jakin.

S kolegom Simonom Maričem sta na kulinaričnem dogodku, ki so ga pripravili v okviru predstavitve študijskega programa turizem, med drugim pripravila fulje, goriške pečenice v vinu, frtaljo s pršutom oziroma zelenjavo in ocvrte kruhove šnite z akacijevim medom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 


Na stičišču kultur
"Goriška kuhinja na stičišču narodov in kultur, združuje dvatisočletno kulinarično tradicijo, prvine lastne slovanske, romanske in germanske tradicije ter naravne in klimatske danosti pokrajine, v kateri se stikata severna in sredozemska Evropa," je poudarila Slavica Plahuta, avtorica več knjig o jedeh na Goriškem, ki je poskrbela za izbor, s katerim naj bi nadomestili običajne zakuske.

Edinstven študij v Evropi
Kulinarični dogodek so pripravili v okviru predstavitve novega triletnega študijskega programa turizem, ki prihaja v Novo Gorico po zaslugi izobraževalnega centra Lampret Consulting. Njegova posebnost bo modul Igralništvo in igralniški turizem, ki ga v tem delu Evrope še nihče ne izvaja. Modul je nastajal na Goriškem, kjer je igralništvo pri nas najbolj razvito.

Avstrijska Nica
Razvoj igralništva se tu ni začel s Hitom, saj je imela Gorica že v 18. stoletju igralniške klube, kjer so se s plesi in igranjem na srečo zabavali višji sloji. Zaradi blage klime, ki je privabljala bogate turiste, pa so Gorico takrat imenovali tudi avstrijska Nica.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.