Nova Gorica. "Držala sva se starih receptur, hrano pa sva priredila v obliko počasnega prehranjevanja v majhnih količinah, kar je danes trend," je včeraj v Hitovem Parku povedal Hitov kuharski mojster Borut Jakin.
S kolegom Simonom Maričem sta na kulinaričnem dogodku, ki so ga pripravili v okviru predstavitve študijskega programa turizem, med drugim pripravila fulje, goriške pečenice v vinu, frtaljo s pršutom oziroma zelenjavo in ocvrte kruhove šnite z akacijevim medom.
Na stičišču kultur
"Goriška kuhinja na stičišču narodov in kultur, združuje dvatisočletno kulinarično tradicijo, prvine lastne slovanske, romanske in germanske tradicije ter naravne in klimatske danosti pokrajine, v kateri se stikata severna in sredozemska Evropa," je poudarila Slavica Plahuta, avtorica več knjig o jedeh na Goriškem, ki je poskrbela za izbor, s katerim naj bi nadomestili običajne zakuske.
Edinstven študij v Evropi
Kulinarični dogodek so pripravili v okviru predstavitve novega triletnega študijskega programa turizem, ki prihaja v Novo Gorico po zaslugi izobraževalnega centra Lampret Consulting. Njegova posebnost bo modul Igralništvo in igralniški turizem, ki ga v tem delu Evrope še nihče ne izvaja. Modul je nastajal na Goriškem, kjer je igralništvo pri nas najbolj razvito.
Avstrijska Nica
Razvoj igralništva se tu ni začel s Hitom, saj je imela Gorica že v 18. stoletju igralniške klube, kjer so se s plesi in igranjem na srečo zabavali višji sloji. Zaradi blage klime, ki je privabljala bogate turiste, pa so Gorico takrat imenovali tudi avstrijska Nica.