Starši in učitelji, ki jih otrok ne prinese okoli, niso opravili naloge

Foto: Pixell
Foto: Pixell
Ko sem nekaj dni nazaj sedela na roditeljskem sestanku novopečene srednješolke, sem se počutila bolj v osnovni kot pa srednji šoli. Tam nekje v četrtem razredu.
Oglej si celoten članek

Foto: Anže Petkovšek Sergeja Hadner Hvala Predvsem v zadnji triadi osnovne šole smo otroke, skupaj z izjemno razredničarko, navajali na odgovornost in samostojnost. Na govorilne ure smo prihajali, če smo bili poklicani, domače naloge so bile domena otroka, razen v primerih, ko je prosil za pomoč. 

Na prvem srednješolskem roditeljskem sestanku nekaj dni po začetku pouka pa smo spet poslušali o tem, kako pomembno je čim večkrat priti na govorilne ure, otroka nadzirati, preverjati in bdeti nad domačimi nalogami in spremljati objave v eAsistentu. Najprej nam je vse to na srce položila ravnateljica, potem pa še razredničarka.

Še kako vem, da najstnikom večinoma učenje ni prva skrb in razumem, da se učitelji bojijo prevelikega upada v prvih letnikih, ponekod tako velikega, da morajo šole v dtrugem letniku združevati razrede. Hkrati pa sem ob vsem tem nekako doumela, zakaj toliko ogorčenja ob uveljavitvi GDPR, splošne uredbe EU o varstvu podatkov, ki šole zavezuje, da od polnoletnih dijakov pridobijo privoljenje, da njihove starše lahko seznanijo z seznanijo z ocenami in izostanki.

To se mi zdi popolnoma logično, kot se mi zdi tudi popolnoma logično, da bodo moji otroci privoljenje podpisali. Morda se tudi motim, dejstvo pa je, da sem, ko je šlo za resne zadeve, to zvedela najprej od svojih otrok, ne od eAsistenta ali učiteljice in da smo probleme reševali skupaj.

Logično mi je tudi, da kot mati ne vem popolnoma vsega, kar moj najstnik ušpiči, ker, kot je zadnjič dejal eden od anketirancev na javnem radiju: "Starši in učitelji, ki jih otrok ni nikoli prinesel okoli, niso opravili svoje naloge."

18-letnik je ne le formalno, ampak tudi zdravorazumsko človek, ki mora biti odgovoren za svoja dejanja in zna poskrbeti zase. Tisti, ki jih starši ne dojemajo kot take, verjamem, da so zavrnili privolitev za vpogled v njihove ocene in izostanke. Šole in razredniki pa bodo tisti, ki bodo poskrbeli, da najstniki te pravice ne bodo zlorabljali.

Uredba GDPR v vsej zmedi, ki je v veliko meri posledica uvedbe devetletke, ko otroci ob številnih obveznostih v šoli in potem še zunaj nje, niso sposobni samostojno skrbeti za vse svoje obveznosti, prinaša nekaj dobrega. Učitelje in starše bo spomnila na to, da gre za odraščajoče in odrasle mladostnike, ki jih moramo predvsem vzgajati v odgovorne odrasle, ki se učijo tudi na svojih napakah. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • mph
    15:52 6. September 2018.

    ""Starši in učitelji, ki jih otrok ni nikoli prinesel okoli, niso opravili svoje naloge." To pa res lahko samo eno ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.