Stavka: Kje boste danes naleteli na zaprta vrata?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Da ne bo nepotrebnih nevšečnosti preverite, kje, kdaj in kdo bo stavkal v javnem sektorju danes. Sindikati - stavka jih 16 - pa nekaj tisoč ljudi pričakujejo tudi na opoldanskem protestnem shodu v Ljubljani.
Oglej si celoten članek
  • Okrnjeno delo bo v sredo potekalo na 18 vrtcih in osmih osnovnih šolah

Izvajali ne bodo pedagoškega programa, za otroke, ki jih bodo starši pripeljali v varstvo, pa bodo poskrbeli.

Vrtci, ki bodo stavkali: Vrtec Šentvid (Ljubljana), Vrtec Antona Medveda Kamnik, Vrtec Cerknica, Vrtec Dobrovnik, Vrtec Domžale, Vrtec Dr. Antona Debeljaka Loški Potok, Vrtec Lipa Štore, Vrtec Mehurčki Komenda, Vrtec Murska Sobota, Vrtec pri OŠ Polzela, Vrtec Ptuj, Vrtec Radenci, Vrtec Ribnica, Vrtec Sežana, Vrtec Tončke Čečeve Celje, Vrtec Zarja Celje, Vrtec Šentjur in VVZ Slovenj Gradec

Osnovne šole, ki bodo stavkale: OŠ Kobilje, OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani, OŠ Prežihovega Voranca Bistrica, OŠ Doš 1 Lendava, OŠ Dobrovnik, OŠ Turnišče, OŠ Štore, OŠ Dr. Antona Debeljaka Loški Potok

Nadomeščanje Bodo učenci morali zaradi stavke v šolo v soboto?

  • Na univerzah predavanj ne bo

Na univerzah predavanj ne bo, izpiti se bodo izvajali izjemoma, v primeru da bi sicer povzročili hujšo škodo za študente. Zaprta bo Univerzitetna knjižnica v Mariboru, z izjemo čitalnice, katere uporaba bo študentom omogočena. Študentski domovi v Mariboru in Ljubljani, bodo svoje delo opravljali le v najnujnejših primerih, stavkale bodo tako servisne kot pisarniške službe
  • Zaprte bodo nekatere kulturne ustanove in knjižnice

Vrata bodo zaprli muzeji, zgodovinski arhivi in gledališča. Odpadle bodo predstave v SNG Nova Gorica v matični hiši in na gostovanju v Murski Soboti, SLG Celje, Mestno gledališče Ptuj in SNG Drama Ljubljana.

Zaprta bo tudi večina knjižnic. Osrednja knjižnica Celje je napovedala, da bo sicer odprta, a stavko podpirajo. Mestna knjižnica Ljubljana in Mariborska knjižnica, ki bosta zaprti, vam ta dan ne bosta zaračunali zamudnih obresti.

Seznam se je včeraj še sproti dopolnjeval, zato pred morebitnim obiskom preverite vsako konkretno ustanovo posebej.
  • Uslužbenci finančne uprave in cariniki bodo delali le nujne zadeve

Sindikat carinikov, ki delujejo pod finančno upravo, je napovedal, da bodo opravljali le nujne naloge, izvajali carinske postopke na uvozu in izvozu. Vrata uradov bodo odprta, sproti se bo določalo ali je kaj nujno ali ni. Vloge in ostale nujne zadeve bo FURS urejal, če pa nujnih poslov nimate, svoj obisk morda raje zamaknite.

  • Na centre za socialno delo osebno ne nosite vlog

Na centrih za socialno delo bodo opravljali le minimalen obseg del in predvidoma obravnavali le nujne primere. Vlog ta dan ne sprejemajo. Stranke lahko na dan stavke vse vloge pošljejo po redni ali e-pošti ali pa jih osebno vložijo naslednji dan.

Kljub stavki se centri za socialno delo, ki opravljajo storitev "Pomoč družini na domu" izvajajo celoten nabor storitev povezanih s pomočjo pri temeljnih dnevnih opravilih nemoteno

  • V zdravstvu boste čakali dlje

Stavkali bodo zaposleni različnih profilov, med njimi so strežnice, bolničarji, čistilke, vzdrževalci, energetiki, skladiščniki, laboratorijski tehniki, farmacevtski tehniki, medicinske sestre, zdravstveni administratorji, računovodski delavci in kadrovski delavci. Stavko so napovedali v okoli 120 zdravstvenih ustanovah, koliko zaposlenih pa bo dejansko stavkalo, še ni znano.

V laboratorijih bo veljal nedeljski urnik, opravljali bodo urgentne preiskave, druge pa bodo preložili na prihodnje dni. Le nujne obveznosti naj bi opravljali tudi radiologi.

Na vsa nujna stanja stavka ne bo imela vpliva. Prav tako se bodo opravljale tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepi za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Zdravstveni delavci Stavka: Takšna navodila so dobili zaposleni v UKC Ljubljana

  • Javne lekarne bodo med 10. in 13. zaprte

Javne lekarne bodo tri ure, med 10. in 13. uro zaprte. Izjema so tiste lekarne, ki opravljajo dežurno službo. Lekarniški farmacevti bodo izdajali zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila, tudi tista brez recepta, ki so namenjena recimo zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj. Ne bo pa mogoče dobiti na primer različnih kozmetičnih izdelkov oziroma vsega, kar ne sodi v opravljanje lekarniške javne službe.

  • Na upravnih enotah, geodetskih upravah in drugih državnih organih pričakujte zaplete

Stavkali bodo tudi državni organi, med njimi naj bi bila večina upravnih enot in geodetskih uprav, kjer bodo opravljali le nujne naloge, ki bi zaradi rokov lahko ogrozile pravice državljanov.

Stavkali bodo tudi v zaporih, kjer bo šlo za minimalno okrnjeno delovanje zaradi strogih zakonskih omejitev, na zavodu za gozdove, skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ter na agenciji za varnost prometa, kjer bo odpadel pretežni del izpitov. Stavka bo potekala tudi v Arhivu RS, najverjetneje bo zaprta tudi čitalnica, na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke ter na agenciji za okolje. 

Stavkali bodo na ministrstvih in organih v sestavi ministrstev, za stavko pa se je odločil tudi manjši del občin. Zaradi stavke zaposlenih v državnem zboru bodo prekinili sejo. Prav tako so se stavki pridružili zaposleni v državnem svetu.

  • Veterinarji v javni upravi bodo upravljali le nujne naloge

V splošni stavki javnega sektorja bodo stavkali veterinarji zaposlenih na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter veterinarjev zaposlenih na veterinarski fakulteti in nacionalnem veterinarskem inštitutu, pri čemer bodo vsi opravljali ne nujne naloge. Stavke ne bo v veterinarskih ambulantah in klinikah za velike in male živali.

  • Vojaki bodo stavkali le, če bodo vzeli dopust

Vojaki, civilne osebe zaposlene v Slovenski vojski in zaposleni na ministrstvu za obrambo se bodo udeležili protestnega shoda, ker jim je stavka z zakonom prepovedana.

  • Nekoliko bo spremenjen tudi RTV program 

RTV Slovenija bo za eno uro prekinila oddajanje programa, bojkotirali bodo politične funkcionarje in več poročali o stavki.
 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:14 24. Januar 2018.

    vojska naj brez debate od prvega do zadnjega se vsede v vojaška vozila in orožje pa na štrajk .naj bi …

  • 08:13 24. Januar 2018.

    3/4 navadenih ne rabmo, poberte se, ker samo cuzate državo, od vas pa nikoli ni blo nič.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.