Stavka učiteljev še vedno visi v zraku

Foto: SVIZ
Foto: SVIZ
Glavni odbor Sviza bo v ponedeljek odločal o izvedbi oziroma odložitvi stavke.
Oglej si celoten članek

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem in pred začetkom današnjega nadaljevanja pogajanj dejal, da so v pogajanjih dosegli pomemben korak pri vrednotenju delovnega mesta vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Sprva je bilo napovedano, da bo glavni odbor o izvedbi oz. odložitvi stavke odločal v soboto, a so sprejemanje odločitve prestavili na ponedeljek. 

Današnjega srečanja so se po navedbah tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) udeležili pogajalci, ki se pogajajo na ločenih in skupnih pogajanjih, ni pa opazil predstavnikov policijskih sindikatov. Pri predsedniku vlade konkretnih odločitev niso sprejeli, je pa Cerar izrazil željo, da bi se pogajanja v najkrajšem možnem času končala.

Foto: Saša Despot Stavka učiteljev

Postalo je resno in vsebinsko

Sindikalni pogajalci so danes ugotavljali, da so z novo vladno pogajalko, generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič, pogajanja postala resna in vsebinska. Ugotovili so napredek in na sestanku pri Cerarju izpostavili še nekatera odprta vprašanja pri vrednotenju dela za tiste dele javnega sektorja, ki jih predstavljajo.

Štrukelj je izpostavil predvsem vprašanje vrednotenja razredniškega dela in vprašanje regresa za tiste, ki v javnem sektorju prejemajo minimalno plačo oziroma so pod njo. A ugotavlja, da tudi "zdaj ni kakšne večje pripravljenosti, da se tu premaknemo naprej".

Bolj pa je zadovoljen z osnovnim vrednotenjem delovnih mest vzgojiteljev, učiteljev in drugih strokovnih delavcev. Tu je Kozlovičeva "naredila pomemben premik naprej", je dejal Štrukelj. "Mnogo stavimo na današnja pogajanja, ki so zadnja pred pomembnimi odločitvami, ki so pred nami," je poudaril.

Foto: SVIZ Stavka učiteljev

Odločitev bo zavezujoča

Za soboto je bila sklicana izredna seja glavnega odbora Sviza, ki ga bodo Svizovi pogajalci seznanili z vsebino pogajanj, a so kasneje sporočili, da se bo seja odvila v ponedeljek. Odbor bo nato sprejel zavezujočo odločitev o tem, ali obstajajo razlogi, da se stavka odloži oziroma ali bo stavka 14. marca stekla, kot je predvideno.

Glede na to, da dve od treh stavkovnih zahtev nista izpolnjeni, po Štrukljevem mnenju resnih razlogov za odložitev stavke ta trenutek ni. Poudaril pa je, da je odločitev odbora v celoti odprta in odvisna od današnjih pogajanj.

Namigovanja, da je Sviz dobil "dobro ponudbo", Štrukelj razume kot poskuse vladne strani, da bi vplivala na druge sindikate s pretiranimi številkami in da bi disciplinirali Sviz. Ta lahko po njegovih besedah preusmeri tok dogajanja s še eno stavko, ki verjetno hkrati pomeni tudi zaostrovanja do konca šolskega leta.

Sviz je stavko napovedal za 14. marec, ko bodo po 11 mestih po državi potekali tudi protestni shodi. Stavka bo izvedena na enak način kot februarska.

Šolniki na ceste SVIZ: Ne bomo popuščali! Protesti sledijo v desetih mestih!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:32 9. Marec 2018.

    V mojih casih so nas v soli marsikaj naucili, danes pa otrok se pisati ne naucijo in potem jaz opravljam …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.