Slovenija
1508 ogledov

SVIZ: Ne bomo popuščali! Protesti sledijo v desetih mestih!

Stavka učiteljev Saša Despot
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture nadaljuje stavkovne aktivnosti. Če do 14. marca ne bo dogovora, sledi nova stavka z več shodi po državi.

Kot danes napovedujejo šolniki, bo stavka v primeru, da do 14. marca ne bo izpolnitve zahtev, potekala na en način kot februarja, le da protestni shod ne bo le v Ljubljani, pač pa v desetih slovenskih mestih.

"Ob podpori članov bomo vztrajali in ne bomo popuščali. Poskušali bomo čim več zahtev v celoti izpogajati in uresničiti. To čutimo kot dolžnosti do vseh, ki nas podpirajo," je po seji glavnega odbora sindikata napovedala predsednica Jelka Velički.

Po 14. marcu pa bodo stavkovne aktivnosti začeli zaostrovati. Z bolj natančnimi informacijami o teh aktivnostih bodo javnost seznanili, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene. Kot eno od možnosti po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja vidijo tudi zaprtje šol ter vrtcev in bojkot nacionalnega preverjanja znanja.

Šola Stavka Slovenija Vlada sprejela nova izhodišča za pogajanje s sindikati

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ničesar ne storijo"

Vlada je sicer na današnji seji potrdila izhodišča za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja. Štrukelj jih še ne pozna, a predpostavlja, da jih bo nova vodja pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič vključno z odgovori na zahteve Sviza predstavila na nocojšnjem srečanju. Štrukelj sklepa, da "je prišlo na vladi do premikov".

"Kar me v zadnjih dneh bega, je prikimavanje vseh, da je delo v vzgoji in izobraževanju slabše vrednoteno, hkrati pa tisti, ki bi morali kaj storiti, ne storijo ničesar," je poudaril Štrukelj. Napovedal je, da bodo zahteve "peljali do konca". Če vlada pričakuje, da se bo lahko izognila svojim odgovornostim, je odgovor sindikata lahko zgolj zaostritev konflikta. "Mi si tega seveda ne želimo, a ne bomo bežali," je dejal.

Med zahtevami je Štrukelj v luči petodstotne gospodarske rasti izpostavil dodatno izplačilo regresa tistim z najnižjo plačo, kar je po njegovi oceni nujna potrebna gesta do tistih, ki imajo najnižje plače.

Stavka učiteljev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Stavka učiteljev Stavka Slovenija Ponovili bodo 14. marca in stopnjevali do konca leta

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • irina 09:49 03.marec 2018.

    športna loterija ima dovolj visoke plače, da lahko del svojih plač da za šolnike. Naš dragi predsednik, ki je tako human in trdi, da je predsednik ljudtva, se lahko tudi odpove svoji plače. Pa informacijska pooblaščenka in tudi zdravniki nekateri, ...prikaži več ki imajo več kot 10.000 eur, pa nadzorniki v bankah, telekomu. Vse se da, če se hoče. Tako da naj šolniki to zahtevajo zase.

  • mirror 23:49 01.marec 2018.

    V starih dobrih časih so imeli v prestolnici navado, da so namakali v Ljubljanici goljufive obrtnike in druge poredneže. Lahko bi to tradicijo obudili na sindikalnih kolovodjih.

  • Jožef Koprivnikar 22:19 01.marec 2018.

    Utrujeni od stavk bodo potrebovali še en teden plačanih počitnic