Slovenija
3637 ogledov

Vlada sprejela nova izhodišča za pogajanje s sindikati

Šola
Popoldne nadaljevanje pogajanj s sindikati.

Vlada je na današnji seji potrdila nova izhodišča za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja. Pogajanja se bodo nadaljevala že danes popoldan.

Vladni pogajalci se bodo tako danes prvič pod vodstvom generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič, najprej dobili na pogajanjih s 16 sindikati javnega sektorja, ki so zahteve postavili skupaj, nato pa še s Svizom. Kozlovičevo je vlada za vodjo svoje pogajalske skupine imenovala prejšnji četrtek po tistem, ko se je s tega mesta umaknil minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

"Spoštujemo fiskalne okvirje"

Vsebina novih izhodišč še ni znana. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je pred sejo vlade pojasnila, da so ta narejena na podlagi zahtev sindikatov in ob spoštovanju fiskalnih okvirjev, je poročal STA. V Svizu pričakujejo, da bo vlada spremenila sporna izhodišča izpred dveh tednov ter da bodo nadaljevali pogajanja.

Kot je še pojasnila Kustec Lipicerjeva, gre za zelo konkretna izhodišča, ni pa želela pojasniti, ali je njihov finančni okvir širši od prejšnjih izhodišč. .

Sindikalne stavkovne zahteve naj bi znašale 991 milijonov evrov, Koprivnikarju je vlada podelila mandat v višini 45 milijonov evrov.

Zaostritev sindikalnih zahtev

Ali se je vlada z novim predlogom približala sindikalnim zahtevam, bo tako znano še danes, v nasprotnem primeru v sindikatih napovedujejo zaostritev stavkovnih zahtev. V Počivalškovi skupini sindikatov se o načinu zaostritve še pogovarjajo, zdravstveni in socialni delavci naj bi izpeljali stavko, ki bo tokrat 12. urna.

Tudi bojkot NPZ

V sindikatu šolnikov Sviz so stavko napovedali za sredo 14. marec, ko ponovno ne bo pouka, stavkali bodo tudi v vrtcih. Kot pravijo na Svizu, bodo stavko preklicali, če bo pred tem podpisan stavkovni sporazum. Več o poteku stavke naj bi se dogovorili na današnji seji glavnega stavkovnega odbora. Govorili bodo tudi o nadaljevanju oziroma stopnjevanju stavkovnih aktivnosti v primeru, da do podpisa z vlado ne bo prišlo. Kot napoveduje glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj, bodo vztrajali do konca šolskega leta pri tem pa bi lahko bojkotirali tudi različna opravila, kot recimo izvajanje Nacionalnih preverjanj znanj, ki bodo učenci 6. in 9. razredov pisali po prvomajskih praznikih.

Komentarjev 3
  • klincek 14:15 01.marec 2018.

    Vsem ki bodo štrajkal ponuditi knjižico pa zbogom,baje je na zavodu precej mladih,ki čakajo.

  • midolina3 14:04 01.marec 2018.

    Js zahteva 1 milijardo, NATO 1,2 milijard investicij v oborožitev, 1 milijardo obresti na kredite, itd. Torej logična posledica: na svojem bomo gospodarili samo tri desetletja, potem pa bo, kar se mora zgoditi.

  • Jožef Koprivnikar 13:34 01.marec 2018.

    In kako bodo upravičili manjše plače že tako najslabše plačanim ? Jih bodo poslali v prve vrste s transparenti ? Če so v začetku vzbujali simpatije postajajo zdaj ko želijo državo s svojimi zahtevami peljati v finančni zlom že odvratni ...prikaži več in izsiljevalski v zahtevah