Številni ne morejo več dostojno živeti

Foto: Žurnal24 (Foto: Boštjan Tacol)
"Nič revščine, ukrepajmo zdaj" je naslov letošnjega Tedna Karitasa. Po 20 letih delovanja opažajo, da se je stanje v zadnjem času opazno poslabšalo. Številni ne morejo več živeti dostojno.
Oglej si celoten članek

Po 20 letih delovanja Karitasa bodo letošnji tradicionalni teden, tokrat v okviru evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti, obeležili z različnimi prireditvami. Najpomembnejša dogodka bosta srečanje prostovoljcev Karitasa na Ponikvi in dobrodelni koncert Klic dobrote v Celju – vsa zbrana sredstva bodo namenili revnim, ki potrebujejo pomoč.

Karitas v 2009:
Lani so razdelili več kot 3 tisoč ton hrane, večim so pomagali tudi s plačevanjem položnic. Preko 8 tisoč prostovoljcev je glavnino pomoči razdelilo 136.452 osebam.

Ukrepati, preden bo (še) slabše
Geslo letošnjega tedna je Nič revščine, ukrepajmo zdaj. Na ukrepanje opozarjajo predvsem v zadnjem času, saj se je število prejemnikov pomoči od leta 2008 dalje povzpelo na 140 tisoč. Več je brezposelnih in takih, ki ne prejmejo plačila za svoje delo. V lanskem letu se je število prosilcev za pomoč povečalo za 41 odstotkov.

"Revščina se nezadržno povečuje tudi pri nas. Starši in otroci se soočajo z resnimi težavami že pri financiranju osnovnošolskega izobraževanja. Številni starejši, ki živijo sami v lastnem gospodinjstvu, se dostojno brez pomoči ne morejo več preživljati. Nič revščine mora biti skupen ideal vsake civilizirane družbe. Razmere v Sloveniji in Evropi zahtevajo takojšnje ukrepanje držav in civilne družbe, zahtevajo novo solidarnost ter delo v skupno dobro," pozivajo ob tej priložnosti.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.