Slovenija
17 ogledov

Številni ne morejo več dostojno živeti

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
"Nič revščine, ukrepajmo zdaj" je naslov letošnjega Tedna Karitasa. Po 20 letih delovanja opažajo, da se je stanje v zadnjem času opazno poslabšalo. Številni ne morejo več živeti dostojno.

Po 20 letih delovanja Karitasa bodo letošnji tradicionalni teden, tokrat v okviru evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti, obeležili z različnimi prireditvami. Najpomembnejša dogodka bosta srečanje prostovoljcev Karitasa na Ponikvi in dobrodelni koncert Klic dobrote v Celju – vsa zbrana sredstva bodo namenili revnim, ki potrebujejo pomoč.

Karitas v 2009:
Lani so razdelili več kot 3 tisoč ton hrane, večim so pomagali tudi s plačevanjem položnic. Preko 8 tisoč prostovoljcev je glavnino pomoči razdelilo 136.452 osebam.

Ukrepati, preden bo (še) slabše
Geslo letošnjega tedna je Nič revščine, ukrepajmo zdaj. Na ukrepanje opozarjajo predvsem v zadnjem času, saj se je število prejemnikov pomoči od leta 2008 dalje povzpelo na 140 tisoč. Več je brezposelnih in takih, ki ne prejmejo plačila za svoje delo. V lanskem letu se je število prosilcev za pomoč povečalo za 41 odstotkov.

"Revščina se nezadržno povečuje tudi pri nas. Starši in otroci se soočajo z resnimi težavami že pri financiranju osnovnošolskega izobraževanja. Številni starejši, ki živijo sami v lastnem gospodinjstvu, se dostojno brez pomoči ne morejo več preživljati. Nič revščine mora biti skupen ideal vsake civilizirane družbe. Razmere v Sloveniji in Evropi zahtevajo takojšnje ukrepanje držav in civilne družbe, zahtevajo novo solidarnost ter delo v skupno dobro," pozivajo ob tej priložnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.