"Število nesreč v gorah se povečuje"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vse več nesreč v gorah. Policisti bodo ta konec tedna poostrili nadzor v Julijskih Alpah.
Oglej si celoten članek

"Število nesreč v gorah se povečuje," pred jutrišnjo preventivno akcijo na območju Julijskih Alp opozarjajo na Policijski upravi (PU) Kranj. Najpogosteje so za nesrečo krivi obiskovalci sami, policisti pa ugotavljajo, da opozorila pogosto ne zaležejo.

Prezrti nasveti

"Različni nasveti za varno hojo v gorah so pri nekaterih obiskovalcih gora bodisi zaradi lahkomiselnosti bodisi zaradi želje, da bi dosegli vrh, pogosto prezrti," pravi Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije pri PU Kranj. Ob tem opozarja, da v Sloveniji ni zakonodaje, ki bi urejala ali predpisovala obveznosti gornikov in njihovo odgovornost za nastanek prepovedanih posledic, razen kadar so podani razlogi za sum, da je bilo z njihovim ravnanjem storjeno kaznivo dejanje.

"Policisti sicer v gorah najpogosteje ugotavljajo prav kršitve zakona o omejevanju porabe alkohola in uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju, najpogostejši vzrok za gorske nesreče pa je zdrs, ki mu pogosto botruje nepravilna opremljenost obiskovalcev gora," našteva Lindav. V okviru jutrišnje akcije bodo tako opozarjali na nevarnosti in svetovali pravilno opremo, preverjali pa tudi psihofizično stanje pohodnikov, ustreznost izbrane planinske poti ter morebitne kršitve javnega reda in miru ter varstva okolja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 20:24 20. Julij 2012.

    MANJKAJOČ DEL KOMENTARJA.<br /><br />Ni oprema pokazatelj pripravljenosti za v gore. Ampak poznavanje lastnih meja. Človek, ki ima 100 ali …

  • 20:23 20. Julij 2012.

    To je policijski teror. Raje srečam pod Triglavom Poljaka ali Čeha (ali Slovenca) s plastično vrečko in sandali kot policaja. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.