Slovenija
45 ogledov

"Število nesreč v gorah se povečuje"

Policisti reševalci so letos zaradi nesreč v visokogorju posredovali že več kot Žurnal24 main
Vse več nesreč v gorah. Policisti bodo ta konec tedna poostrili nadzor v Julijskih Alpah.

"Število nesreč v gorah se povečuje," pred jutrišnjo preventivno akcijo na območju Julijskih Alp opozarjajo na Policijski upravi (PU) Kranj. Najpogosteje so za nesrečo krivi obiskovalci sami, policisti pa ugotavljajo, da opozorila pogosto ne zaležejo.

Prezrti nasveti

"Različni nasveti za varno hojo v gorah so pri nekaterih obiskovalcih gora bodisi zaradi lahkomiselnosti bodisi zaradi želje, da bi dosegli vrh, pogosto prezrti," pravi Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije pri PU Kranj. Ob tem opozarja, da v Sloveniji ni zakonodaje, ki bi urejala ali predpisovala obveznosti gornikov in njihovo odgovornost za nastanek prepovedanih posledic, razen kadar so podani razlogi za sum, da je bilo z njihovim ravnanjem storjeno kaznivo dejanje.

"Policisti sicer v gorah najpogosteje ugotavljajo prav kršitve zakona o omejevanju porabe alkohola in uredbe o prepovedi vožnje v naravnem okolju, najpogostejši vzrok za gorske nesreče pa je zdrs, ki mu pogosto botruje nepravilna opremljenost obiskovalcev gora," našteva Lindav. V okviru jutrišnje akcije bodo tako opozarjali na nevarnosti in svetovali pravilno opremo, preverjali pa tudi psihofizično stanje pohodnikov, ustreznost izbrane planinske poti ter morebitne kršitve javnega reda in miru ter varstva okolja.

Komentarjev 2
  • krtina 20:24 20.julij 2012.

    MANJKAJOČ DEL KOMENTARJA.Ni oprema pokazatelj pripravljenosti za v gore. Ampak poznavanje lastnih meja. Človek, ki ima 100 ali več kil (je star 60 ali več let, pa makar z leseno nogo, bo prišel do cilja, če hodi po ...prikaži več pameti in v okviru svojih moči. Bo šel pač bolj počasi in varno prišel na cilj. Mladci, ki dirkajo s štoparico v roki z najboljšo opremo in oblečeni kot živa reklamna tabla so bolj nevarni za okolico in za druge. Samo trenutek ihtavega hitenja, pa se sproži kamen, ki lahko zadene drugega ničhudega planinca. Zato policaje stran od planin. Naj gredo na cesto, kjer je njihovo mesto.

  • krtina 20:23 20.julij 2012.

    To je policijski teror. Raje srečam pod Triglavom Poljaka ali Čeha (ali Slovenca) s plastično vrečko in sandali kot policaja. Kdor gre gor je sam odgovoren zase. Na cesti umre vsako leto na stotine ljudi. Nikomur ne pride na misle, ...prikaži več da bi kontrolirali zdravstveno stanje voznikov, telesne sposobnosti in alkoholiziranost preden se vsede tak voznik v avto ali pa gre na cesto. To je dvoličnost brez primere. Resnična nevarnost v gorah so roparske cene v kočah. Zaradi tega, ljudje hočejo čimprej do cilja (v enem kosu). Izberejo si predolge razdalje, ki jih ne zmorejo ali pa zaradi preutrujenosti pride do nesreč. Rinejo naprej kljub slabemu vremenu, brez zadostne količine vode ali celo hrane. Ne zato, ker ne zmorejo poti, ampak zato, ker ne zmorejo cen za prenočišče in hrano. Koče so postale gostilne. Planinci pa plen zaslužka. V gorah pa se vreme lahko spremeni v trenutku. In nesreča je tu. Ni oprema pokazatelj pripravljenosti za v gore. Ampak poznavanje lastnih meja. Človek, ki i

Sorodne novice