Slovenija
19 ogledov

Več nesreč, planinci bolj opremljeni

gorski reševalci, reševanje, plezalec, helikopter, gorsko reševanje Žurnal24 main
Slovenski gorski reševalci letos praznujejo stoletnico delovanja. V sto letih so opravili čez 8000 reševanj, samo lani so posredovali več kot 400-krat.

Število nesreč se skokovito povečuje, izboljšuje pa se opremljenost planincev, so predstavniki Gorske reševalne zveze Slovenije pojasnili v Kranjski Gori.

Kot je pojasnil predsednik komisije za informiranje in analize Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Jani Bele, so lani prvič opravili več kot 400 reševalnih akcij.

En od vzrokov je v tem, da so bile lani sve leto zelo dobre razmere za hojo v gore.

Število posredovanj gorskih reševalcev tako raste zaradi vse večjega obiska gora, pa tudi zaradi športov v gorah, kot je jadralno padalstvo.

Boljša opremljenost planincev

V zadnjih letih se je močno izboljšala opremljenost planincev. Tako je tudi lani število smrtnih žrtev nesreč v gorah manjše kot leta pred tem, in sicer je v gorah lani v 406 nesrečah umrlo 28 oseb, poškodovanih pa je bilo 219.

Posebej Bele opaža porast nesreč zaradi telesne nepripravljenosti planincev, ki je velikokrat tudi vzrok padcev in zdrsov.

V gorah ponekod še sneg

Trenutne razmere v gorah, kjer je na severnih pobočjih še sneg, terjajo previdnost planincev pri izbiri same ture. Na poteh je tudi veliko kamenja, ki se lahko zakotali v dolino, zato je potrebna zelo dobra oprema z varovalno čelado.

To sicer v slovenskih gorah uporablja vse več ljudi, kar Bele pripisuje stalnemu opozarjanju s strani GRZS in Planinske zveze Slovenije (PZS) ter policijskim preventivnim akcijam.

Preventivni pomen bo imela tudi nova knjiga Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji 1912–2012, ki bo naprodaj od naslednjega tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.