Slovenija
86 ogledov

Leta 2011 rekordno število nesreč v gorah

Gore so območja, ki so izrednega pomena za ohranjanje biotske raznolikosti. Žurnal24 main
Lansko leto je bilo v gorah, kar se tiče nesreč, rekordno. Reševalci so morali posredovati v več kot štiristo primerih. Smrtnih žrtev 28.

Gorski reševalci so leta 2011 prvič presegli število 400 pri številu reševalnih akcij, medtem ko so tolminski reševalci presegli število 90 pri reševalnih akcijah na njihovem področju. Število reševalnih akcij v zadnjih letih tako skokovito narašča. Leta 2000 je bilo preseženo število 200, leta 2007 število 300, kaže poročilo gorske reševalne službe Slovenija.

Višji tudi odstotek negorniških nesreč

Gorski reševalci posredujejo tudi pri negorniških nesrečah predvsem zaradi nedostopnosti terena. Največ je nesreč jadralnih padalcev, delovnih nesreč, nesreč pri vodnih športih.

Nesreč glede na razmere malo

Po besedah Janija Beleta, predsednika KINGO GRZS, je bilo nesreč – glede na idealne razmere, ki so lani prevladovale v gorah tako pozimi kot poleti – malo. "Višek sezone je bil avgusta, ko je šlo mimo Kredarice na vrh Triglava tudi po 3000 planincev, koče pa so ponoči pokale po šivih, podobna slika je bila tudi na drugih vrhovih."

So se pa, kot kaže, obrestovala tudi opozorila gorskih reševalcev, policije in planinskih zvez, ki so ves čas sezone opozarjali na pravilno opremo in način gibanja v gorah. Vse več ljudi pri svojih pohodih v gorah nosi tudi čelado.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.