Število okužb z virusom hiv pada

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Število novih okužb z virusom hiv po svetu sicer pada, še vedno pa v podsaharski Afriki beležijo 69 odstotkov vseh novih okužb.
Oglej si celoten članek

Po svetu je z virusom hiv okuženih okoli 33,3 milijona ljudi, vsak dan pa se jih na novo okuži 7000. Zaradi aidsa se trenutno v svetu zdravi več kot pet milijonov ljudi, še deset milijonov pa naj bi se v prihodnje zdravilo za to boleznijo.

Slovenija se po eni strani uvršča med države, kjer je še vedno razmeroma malo okuženih z virusom hiv. Letos je bilo po podatkih inštituta do 22. novembra potrjenih 30 novih okužb.

Bodi previden!
Študentska organizacija Univerze na Primorskem na svojih fakultetah ter na infotočki v Kopru in v Portorožu organizira brezplačno deljenje kondomov, rdečih pentelj ter informativnega gradiva o problematiki aidsa in ostalih spolno prenosljivih boleznih. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper bo v ambulanti za cepljenje na voljo brezplačno testiranje na hiv in hepatitis B. Testiranje bo potekalo med 8. in 12. uro. Tudi v Mladinskem centru Dravinjske doline bodo delili informativno gradivo, brezplačne kondome in rdeče pentlje.

Za preventivno akcijo so se odločili tudi v svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V sredo bodo v centru Ljubljane in Maribora mladim delili posebne odsevne kondome akcije bodi previden. Poleg kondomov bodo mladim, ki bodo izpolnili kratko anketo o svojem vedenju v prometu kot pešci, delili tudi odsevne trakove in letake.

V središču Ljubljane bo organiziran tudi večer boja proti aidsu v znamenju Subsaharske Afrike, kjer bo med drugim aktivist na področju hiv/aids preventive in član komisije za aids pri ministrstvu za zdravje Mitja Blažič spregovoril o nacionalni kampanji hiv/aids preventive Prenašaj sporočilo, ne virusa!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.