Slovenija
21 ogledov

Število okužb z virusom hiv pada

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Število novih okužb z virusom hiv po svetu sicer pada, še vedno pa v podsaharski Afriki beležijo 69 odstotkov vseh novih okužb.

Po svetu je z virusom hiv okuženih okoli 33,3 milijona ljudi, vsak dan pa se jih na novo okuži 7000. Zaradi aidsa se trenutno v svetu zdravi več kot pet milijonov ljudi, še deset milijonov pa naj bi se v prihodnje zdravilo za to boleznijo.

Slovenija se po eni strani uvršča med države, kjer je še vedno razmeroma malo okuženih z virusom hiv. Letos je bilo po podatkih inštituta do 22. novembra potrjenih 30 novih okužb.

Bodi previden!
Študentska organizacija Univerze na Primorskem na svojih fakultetah ter na infotočki v Kopru in v Portorožu organizira brezplačno deljenje kondomov, rdečih pentelj ter informativnega gradiva o problematiki aidsa in ostalih spolno prenosljivih boleznih. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper bo v ambulanti za cepljenje na voljo brezplačno testiranje na hiv in hepatitis B. Testiranje bo potekalo med 8. in 12. uro. Tudi v Mladinskem centru Dravinjske doline bodo delili informativno gradivo, brezplačne kondome in rdeče pentlje.

Za preventivno akcijo so se odločili tudi v svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V sredo bodo v centru Ljubljane in Maribora mladim delili posebne odsevne kondome akcije bodi previden. Poleg kondomov bodo mladim, ki bodo izpolnili kratko anketo o svojem vedenju v prometu kot pešci, delili tudi odsevne trakove in letake.

V središču Ljubljane bo organiziran tudi večer boja proti aidsu v znamenju Subsaharske Afrike, kjer bo med drugim aktivist na področju hiv/aids preventive in član komisije za aids pri ministrstvu za zdravje Mitja Blažič spregovoril o nacionalni kampanji hiv/aids preventive Prenašaj sporočilo, ne virusa!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.