Stisniti morajo pas

Foto: Žurnal24 Država kot večinska lastnica družbe Peko je glasovala, da se upravi z Gorjup Bre
Tržič. Peko že drugo leto posluje negativno. Lastniki pričakujejo kratkoročne ukrepe.
Oglej si celoten članek

Tržič. Peko mora zaradi večmilijonske izgube, pridelane v zadnjem letu in pol, nemudoma pripraviti kratkoročne ukrepe in srednjeročno strategijo za izboljšanje poslovanja in položaja na trgu. To so na včerajšnji skupščini zahtevali lastniki, med katerimi je največja država. Ali to pomeni odpuščanja, nam včeraj ni uspelo izvedeti.

Negativen trend
“Poslovni rezultati za lani so negativni. Matična družba Peko je imela 2,3 milijona evrov izgube, prihodki so padli za 19,2 odstotka. Na ravni celotne skupine je izguba znašala 4,1 milijona evrov, prihodki pa so padli za 15,4 odstotka,” je po skupščini našteval predstavnik države Gorazd Kovačič z ministrstva za gospodarstvo. Podoben negativen trend je opaziti tudi letos, ko naj bi imel Peko 1,5 milijona evrov izgube. “Vlada kot predstavnik večinskega lastnika z rezultati zagotovo ni zadovoljna,” je dejal Kovačič.

Kriza in plače
V Peku so se v sporočilu za javnost sklicevali na otežene gospodarske razmere in slabe čase za obutveno industrijo po vsej Evropi. Povečali so se tudi stroški dela na račun dviga minimalne plače, so opozorili in poudarili, da dohodke delavcem kljub težavam izplačujejo redno.

Kako naprej
O menjavah v vodstvu naj država za zdaj ne bi razmišljala. Predvsem želi počakati na ukrepe. Kakšni bi lahko bili, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Predsednica uprave Marta Gorjup Brejc na naša vprašanja ni odgovorila, predsednica nadzornega sveta Branka Kastelic pa z zahtevo ni bila seznanjena, zato ni mogla napovedati nič konkretnega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.