Slovenija
21 ogledov

Stisniti morajo pas

Država kot večinska lastnica družbe Peko je glasovala, da se upravi z Gorjup Bre Žurnal24 main
Tržič. Peko že drugo leto posluje negativno. Lastniki pričakujejo kratkoročne ukrepe.

Tržič. Peko mora zaradi večmilijonske izgube, pridelane v zadnjem letu in pol, nemudoma pripraviti kratkoročne ukrepe in srednjeročno strategijo za izboljšanje poslovanja in položaja na trgu. To so na včerajšnji skupščini zahtevali lastniki, med katerimi je največja država. Ali to pomeni odpuščanja, nam včeraj ni uspelo izvedeti.

Negativen trend
“Poslovni rezultati za lani so negativni. Matična družba Peko je imela 2,3 milijona evrov izgube, prihodki so padli za 19,2 odstotka. Na ravni celotne skupine je izguba znašala 4,1 milijona evrov, prihodki pa so padli za 15,4 odstotka,” je po skupščini našteval predstavnik države Gorazd Kovačič z ministrstva za gospodarstvo. Podoben negativen trend je opaziti tudi letos, ko naj bi imel Peko 1,5 milijona evrov izgube. “Vlada kot predstavnik večinskega lastnika z rezultati zagotovo ni zadovoljna,” je dejal Kovačič.

Kriza in plače
V Peku so se v sporočilu za javnost sklicevali na otežene gospodarske razmere in slabe čase za obutveno industrijo po vsej Evropi. Povečali so se tudi stroški dela na račun dviga minimalne plače, so opozorili in poudarili, da dohodke delavcem kljub težavam izplačujejo redno.

Kako naprej
O menjavah v vodstvu naj država za zdaj ne bi razmišljala. Predvsem želi počakati na ukrepe. Kakšni bi lahko bili, nam včeraj ni uspelo izvedeti. Predsednica uprave Marta Gorjup Brejc na naša vprašanja ni odgovorila, predsednica nadzornega sveta Branka Kastelic pa z zahtevo ni bila seznanjena, zato ni mogla napovedati nič konkretnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.