Sto tisoč klicev v sili

Foto: Žurnal24 Številka mora biti uvedena do 25. maja. (Foto: iStockphoto)
Duševna stiska. Tridesetletnica prvega kriznega telefona.
Oglej si celoten članek

1980. “V teh letih nočnega dela, saj telefon deluje vse dni v tednu od 19. do 7. ure zjutraj, ko so stiske najtežje obvladljive, so svetovalci odgovorili na več kot sto tisoč klicev ljudi na robu obupa,” o 30. obletnici delovanja prvega kriznega telefona ne le v Sloveniji, temveč tudi v Jugoslaviji, pove ustanoviteljica Onja Grad Tekavčič s Psihiatrične klinike Ljubljana.

V času, ko je težko prisluhniti drugemu, je telefonska pomoč v duševni stiski zanesljiva opora posamezniku.
Onja Grad Tekavčič

 

Ustanova s poslanstvom
Klic v duševni stiski je postal ustanova s poslanstvom, ki poleg svetovalne opravlja tudi izobraževalno in preventivno vlogo,” meni varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, sicer tudi sama predavateljica novim svetovalcem.

Ljudje kličejo zaradi partnerskih in družinskih stisk, ob nasilju in alkoholu v družini, zaradi šolskih ali službenih neuspehov, osamljenosti, duševnih stisk, depresivnosti in zaradi misli na samomor. Vsi so dobili takojšnjo in ustrezno pomoč,” je prepričana Grad Tekavčičeva.

V nasprotju z drugimi podobnimi telefoni in pomočjo, kjer delujejo prostovoljci, imajo svetovalci na kriznem telefonu izobrazbo medicinske, psihološke ali pedagoške smeri ter specialna znanja, “poleg tega pa tovrstno delo zahteva tudi veliko mero strpnosti, človeške topline in spoštljivosti do soljudi”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.