Strabagu za posel z odpadki 112 milijonov evrov

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
RCERO. Prihodnji teden bo predvidoma podpisana pogodba za nadgradnjo cent ra za ravnanje z odpadki na Barju. Obratovati naj bi začel septembra 2016.
Oglej si celoten članek

Strabag je ponudil, da bo regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) na Barju zgradil za 112,22 milijona evrov, in zagotovil, da bodo obratovalni stroški centra znašali 65,36 evra na tono, zato ga je javno podjetje Snaga znova izbralo za najugodnejšega ponudnika med tremi prijavljenimi.

Odločitev je že pravnomočna, zato v Snagi predvidevajo, da bo pogodba podpisana začetek septembra. Nato bosta sledili priprava projektne dokumentacije in gradnja nadomestnih objektov; slednja se bo začela približno eno leto po podpisu pogodbe. Začetek poskusnega obratovanja centra je predviden maja 2015, rednega obratovanja pa septembra 2016.

Evropski denar ni ogrožen

Ker je državna revizijska komisija junija razveljavila odločitev Snage, da posel dobi Strabag, so še enkrat pregledali ponudbe in ugotovili, da sta ponudbi Strabaga in Gorenja popolni, ponudba Rika pa nesprejemljiva, “ker cena presega zagotovljena sredstva naročnika”. Posel so zaradi najugodnejše ponudbe znova oddali Strabagu.

Na vprašanje, ali so zato, ker so izvedba javnega razpisa, pogajanja, revizijski postopki in izbor ponudnika trajali skoraj tri leta, ogrožena evropska sredstva, v Snagi odgovarjajo: “Če projekt ne bi bil končan do konca leta 2015, obstaja verjetnost finančne korekcije, vendar naročnik verjame, da bo možno projekt končati pravočasno.” Spomnimo, Bruselj naj bi prispeval kar 77,5 milijona evrov, 16,5 milijona naj bi dala država, preostalo naj bi dobili iz okoljskih dajatev in občinskih proračunov. Junija se je Mestna občina Koper kot 28. odločila za odlaganje odpadkov na Barju.

Pol milijona prebivalcev

Po dokončanju objektov naj bi na odlagališču Barje končala le petina odpadkov, ki jih ne bo mogoče znova porabiti kot surovine ali energente. Med drugim bodo na leto iz njih pridobili približno 49 tisoč ton trdnega goriva, 11 tisoč ton predelanega lesa, sedem tisoč ton komposta in 5.500 ton bioplina za pridobivanje elektrike in toplote. Na ta center za predelavo odpadkov naj bi bilo sicer vezanega več kot pol milijona prebivalcev. Samo Ljubljančani odvržejo okoli 136 tisoč ton odpadkov na leto, pri čemer je ločeno zbranih 23 odstotkov, druge pa Snaga nepredelane odloži.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:14 1. September 2012.

    Hahaha 112,22 cena do decimalke točna, vendar jo z lahkoto pomnožimo z 5 ki bo končna cena. Ko bo v …

  • 13:40 1. September 2012.

    Potem bi celo lahko pomislili, da so naši sindikati komercialni zastopniki tujih firm. Našim podjetje se postavlja nemogoče pogoje ( …

  • 13:32 1. September 2012.

    Vztrajati na pogojih, ko podjetja igrajo vlogo sociale je strel v lastno koleno. Delavci v primeru stečaja nimajo nič drugega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.