Stranke kupčkajo pred odločilnimi dnevi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po propadu ideje trojčka o vladi narodne enotnosti stranke kujejo načrte za prihajajoče dni. Že jutri naj bi se nekatere sestale z morebitnim "rezervnim" mandatarjem Janezom Janšo. Janković naj bi si 46 glasov prek DeSUS-a zagotovil dokaj poceni.
Oglej si celoten članek

Dober poznavalec pogajanj je za Žurnal24 ocenil, da je četrtek prvi dan, ko bi predsednik Danilo Türk že lahko predlagal Zorana Jankovića za mandatarja.

Najbolj realna možnost ta hip naj bi bila prav Jankovićeva vlada v koaliciji z SD in Virantovo Državljansko listo. Ni izključena niti možnost vstopa DeSUS-a v vlado, še posebej, ker naj ta vstop po naših virih ne bi bil pretirano drag: predsednik stranke Karl Erjavec naj bi zase zahteval mesto predsednika DZ ter ohranitev trenutne usklajevalne formule pri pokojninah.

Poznavalci pravijo, da Erjavec ta hip igra zelo prefinjeno vlogo: ne bo se pogajal, dokler ne bo imenovan mandatar, potem pa naj bi do glasovanja o njem v državnem zboru pogajanja zelo intenziviral.

SLS Radovana Žerjava naj sicer Jankovića kot mandatarja ne bi podprla. Lahko pa se zgodi, da bo podprla ministrsko ekipo, če bo dobra in če Janković kot mandatar dobi zadostno podporo od drugih, pravi vir blizu vrha stranke. SLS bi tako lahko z morebitno Jankovićevo vlado vstopila v podobno partnerstvo za razvoj, kakršno je v svojem mandatu oblikoval pred leti Janez Janša, če bi našli skupen partnerski program za reforme, je še slišati iz virov blizu SLS.

Sestanek z Janšo

Po poročanju Pop TV naj bi se sicer jutri, v sredo, na pogovorih dobile stranke SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi. Spomnimo, predsednik SDS Janez Janša je konec decembra dal pobudo za oblikovanje "koalicije razuma" v primeru, da Jankoviću pri sestavljanju vlade spodleti. Strankam, tudi SD, je poslal osnutke koalicijske pogodbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:41 4. Januar 2012.

    jaja, teorija zarote. Pa Gologlavemu fašistu tut vse podtikajo, ne?

  • 23:41 3. Januar 2012.

    Nerad dajem diagnoze , ampak temele je potrebna. Totalen aberveznik v vsem , skratka temu nekateri rečejo bebec. Če si …

  • gec
    23:34 3. Januar 2012.

    EH MOJ KAHL ZDAJ PA JE ŽE ČAS DA SE POBEREŠ IZ POLITIKE,KAJTI POSTAL SI RUPEL 2 KI MU NI …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.