Slovenija
5 ogledov

Stranke kupčkajo pred odločilnimi dnevi

Karl Erjavec Saša Despot
Po propadu ideje trojčka o vladi narodne enotnosti stranke kujejo načrte za prihajajoče dni. Že jutri naj bi se nekatere sestale z morebitnim "rezervnim" mandatarjem Janezom Janšo. Janković naj bi si 46 glasov prek DeSUS-a zagotovil dokaj poceni.

Dober poznavalec pogajanj je za Žurnal24 ocenil, da je četrtek prvi dan, ko bi predsednik Danilo Türk že lahko predlagal Zorana Jankovića za mandatarja.

Najbolj realna možnost ta hip naj bi bila prav Jankovićeva vlada v koaliciji z SD in Virantovo Državljansko listo. Ni izključena niti možnost vstopa DeSUS-a v vlado, še posebej, ker naj ta vstop po naših virih ne bi bil pretirano drag: predsednik stranke Karl Erjavec naj bi zase zahteval mesto predsednika DZ ter ohranitev trenutne usklajevalne formule pri pokojninah.

Poznavalci pravijo, da Erjavec ta hip igra zelo prefinjeno vlogo: ne bo se pogajal, dokler ne bo imenovan mandatar, potem pa naj bi do glasovanja o njem v državnem zboru pogajanja zelo intenziviral.

SLS Radovana Žerjava naj sicer Jankovića kot mandatarja ne bi podprla. Lahko pa se zgodi, da bo podprla ministrsko ekipo, če bo dobra in če Janković kot mandatar dobi zadostno podporo od drugih, pravi vir blizu vrha stranke. SLS bi tako lahko z morebitno Jankovićevo vlado vstopila v podobno partnerstvo za razvoj, kakršno je v svojem mandatu oblikoval pred leti Janez Janša, če bi našli skupen partnerski program za reforme, je še slišati iz virov blizu SLS.

Sestanek z Janšo

Po poročanju Pop TV naj bi se sicer jutri, v sredo, na pogovorih dobile stranke SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi. Spomnimo, predsednik SDS Janez Janša je konec decembra dal pobudo za oblikovanje "koalicije razuma" v primeru, da Jankoviću pri sestavljanju vlade spodleti. Strankam, tudi SD, je poslal osnutke koalicijske pogodbe.

Komentarjev 6
  • tralala 07:41 04.januar 2012.

    jaja, teorija zarote. Pa Gologlavemu fašistu tut vse podtikajo, ne?

  • Žurnalček 23:41 03.januar 2012.

    Nerad dajem diagnoze , ampak temele je potrebna. Totalen aberveznik v vsem , skratka temu nekateri rečejo bebec. Če si že želiš aretacij , pazi da se to ne bo zgodilo tvojmu Furerju.

  • gec 23:34 03.januar 2012.

    EH MOJ KAHL ZDAJ PA JE ŽE ČAS DA SE POBEREŠ IZ POLITIKE,KAJTI POSTAL SI RUPEL 2 KI MU NI VAŽNO S KOM JE SAMO DA JE V VLADI...