Stranke v zadnjem krogu

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Predzadnji avgustovski teden bo na političnem parketu precej živahen. Do konca tedna naj bi dobili odgovore na kar nekaj vprašanj.
Oglej si celoten članek

V Stranki Mira Cerarja, zmagovalki parlamentarnih volitev, pričakujejo, da bo do konca tedna znano, katere stranke se jim bodo pridružile v vladi. V igri so še SD, DeSUS in ZaAB. V kolikor se bodo omenjene tri priključile SMC, bi imeli v parlamentu 56 poslanskih glasov. 

Predsedstvo SD bo odločitev o vstopu v vlado sprejelo predvidoma v četrtek. Vprašanje vstopa ZaAB v vlado pa ni samo v rokah stranke Alenke Bratušek. V SMC naj bi namreč bili nenaklonjeni sodelovanju z omenjeno stranko, saj niso zadovoljni z načinom izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Da ima to vpliv na morebitno sodelovanje, je potrdil tudi Cerar. V SMC naj bi tako o tem odločali v torek ali sredo. 

Delili bodo resorje

Že jutri naj bi se SMC vnovič sestala s strankami SD, DeSUS in ZaAB. Najprej naj bi za mizo sedli ločeno, nato pa še vsi skupaj. Razpravljali naj bi še o nekaterih vsebinskih vprašanjih, pogovori pa naj bi tekli tudi že o kadrovskih zadevah in razdelitvi resorjev. 

Kako si bodo stranke razdelile resorje, je še prezgodaj reči, zagotovo pa bo SMC vztrajala pri prevzemu finančnega minsitrstva. V SD naj bi imeli ambicije po gospodarskem ministrstvu ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. DeSUS naj bi tudi v naslednjem mandatu imel ministra za zunanje zadeve. 

Brglez mora sklicati izredno sejo

V torek bo predsednik države Borut Pahor podal predlog za mandatarja. Po vložitvi predloga bo imel predsednik državnega zbora Milan Brglez nalogo sklicati izredno sejo državnega zbora. To lahko stori najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi kandidature.

Brglez se nagiba k temu, da bi sejo sklical za 25. avgust. Kot pravi je treba izkoristiti poslovniški rok za dogovor o podrobnostih in za uskladitev potrebnih pravnih podlag za delovanje nove vlade. Obenem pa je spomnil, da mora novoizvoljeni predsednik vlade v 15 dneh po izvolitvi sporočiti listo kandidatov za ministre. 

Vlada sredi septembra

Če bodo poslanci o mandatarju odločali 25. avgusta, bo imel Miro Cerar do 9. septembra čas, da predloži svojo listo ministrov. Na seznamu mora biti kandidatura vsakega ministra posebej obrazložena, v nasprotnem primeru mora predsednik DZ zahtevati dopolnitev. 

V dneh po vložitvi liste se kandidati predstavijo pred pristojnimi delovnimi telesi DZ in odgovarjajo na vprašanja članov delovnih teles, ki nato podajo mnenje o kandidatu. Mandatar ima možnost zamenjati kandidata v treh dneh po vložitvi liste. Po opravljenih zaslišanjih sledi potrjevanje ministrske ekipe v državnem zboru. Vlada lahko začne z delom, če sta potrjeni dve tretjini njenih ministrov. V kolikor bi se uresničila omenjena časovnica, bi lahko nova vlada nastopila z delom okoli 15. septembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:05 17. Avgust 2014.

    Ko se bo vaša vrsta tako borila za narod, kot se za položaj, tedaj bomo na pravi poti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.