Slovenija
23 ogledov

Stranke v zadnjem krogu

seja dz Saša Despot
Predzadnji avgustovski teden bo na političnem parketu precej živahen. Do konca tedna naj bi dobili odgovore na kar nekaj vprašanj.

V Stranki Mira Cerarja, zmagovalki parlamentarnih volitev, pričakujejo, da bo do konca tedna znano, katere stranke se jim bodo pridružile v vladi. V igri so še SD, DeSUS in ZaAB. V kolikor se bodo omenjene tri priključile SMC, bi imeli v parlamentu 56 poslanskih glasov. 

Predsedstvo SD bo odločitev o vstopu v vlado sprejelo predvidoma v četrtek. Vprašanje vstopa ZaAB v vlado pa ni samo v rokah stranke Alenke Bratušek. V SMC naj bi namreč bili nenaklonjeni sodelovanju z omenjeno stranko, saj niso zadovoljni z načinom izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Da ima to vpliv na morebitno sodelovanje, je potrdil tudi Cerar. V SMC naj bi tako o tem odločali v torek ali sredo. 

Delili bodo resorje

Že jutri naj bi se SMC vnovič sestala s strankami SD, DeSUS in ZaAB. Najprej naj bi za mizo sedli ločeno, nato pa še vsi skupaj. Razpravljali naj bi še o nekaterih vsebinskih vprašanjih, pogovori pa naj bi tekli tudi že o kadrovskih zadevah in razdelitvi resorjev. 

Kako si bodo stranke razdelile resorje, je še prezgodaj reči, zagotovo pa bo SMC vztrajala pri prevzemu finančnega minsitrstva. V SD naj bi imeli ambicije po gospodarskem ministrstvu ter ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. DeSUS naj bi tudi v naslednjem mandatu imel ministra za zunanje zadeve. 

Brglez mora sklicati izredno sejo

V torek bo predsednik države Borut Pahor podal predlog za mandatarja. Po vložitvi predloga bo imel predsednik državnega zbora Milan Brglez nalogo sklicati izredno sejo državnega zbora. To lahko stori najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh po vložitvi kandidature.

Brglez se nagiba k temu, da bi sejo sklical za 25. avgust. Kot pravi je treba izkoristiti poslovniški rok za dogovor o podrobnostih in za uskladitev potrebnih pravnih podlag za delovanje nove vlade. Obenem pa je spomnil, da mora novoizvoljeni predsednik vlade v 15 dneh po izvolitvi sporočiti listo kandidatov za ministre. 

Vlada sredi septembra

Če bodo poslanci o mandatarju odločali 25. avgusta, bo imel Miro Cerar do 9. septembra čas, da predloži svojo listo ministrov. Na seznamu mora biti kandidatura vsakega ministra posebej obrazložena, v nasprotnem primeru mora predsednik DZ zahtevati dopolnitev. 

V dneh po vložitvi liste se kandidati predstavijo pred pristojnimi delovnimi telesi DZ in odgovarjajo na vprašanja članov delovnih teles, ki nato podajo mnenje o kandidatu. Mandatar ima možnost zamenjati kandidata v treh dneh po vložitvi liste. Po opravljenih zaslišanjih sledi potrjevanje ministrske ekipe v državnem zboru. Vlada lahko začne z delom, če sta potrjeni dve tretjini njenih ministrov. V kolikor bi se uresničila omenjena časovnica, bi lahko nova vlada nastopila z delom okoli 15. septembra.

Komentarjev 1
  • Bedanc 10:05 17.avgust 2014.

    Ko se bo vaša vrsta tako borila za narod, kot se za položaj, tedaj bomo na pravi poti.