Stranko DL zapuščajo vidnejši člani

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
V prvem mesecu letos je stranko DL zapustilo 13 članov, med njimi nekateri na vidnejših položajih. Odstopil je državni sekretar na ministrstvu za finance, prav tako je odstopil programski tajnik stranke. A Viranta za stranko ne skrbi, pravi, da imajo 78 novih članov.
Oglej si celoten članek

Državljanska lista se po odhodu iz koalicije sooča tudi z odhodi nekaterih vidnih članov. Iz stranke je v sredo izstopil državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, Tomaž Štih pa je odstopil kot programski tajnik in po poročanju Siol.net tudi kot član sveta stranke. Za Siol je povedal, da odstopa tudi, ker stranka nima več podpore.

Na dogodke v stranki se je že odzval predsednik DL Gregor Virant. "Odločitev o vstopu v Državljansko listo in o izstopu iz nje je stvar svobodne volje vsakega posameznika. V DL postavljamo osebno svobodo in strpnost do drugače mislečih med najvišje vrednote, zato izstopa iz stranke nikomur ne zamerimo," je navedel Virant v sporočilu za javnost.

Dodal je, da tudi če kdo izmed njihovih članov prestopi v SDS ali katero drugo stranko, v tem ne vidijo nobenega problema.

Virant priznava, da so bile zadnje odločitve DL nedvomno prelomne za stranko. Ob takih odločitvah je po njegovem mnenju povsem normalno, da stranka dobiva nove podpornike, nekateri člani pa z odločitvami ne soglašajo in potegnejo poteze v skladu s svojim prepričanjem.

Več novih kot odhodov

Pojasnil je, da je stranko od 1. januarja letos zapustilo 13 članov, pridružilo pa se jim je 78 novih članov in članic.

Odstop Štiha z mesta programskega tajnika obžalujejo, je navedel Virant. Izpraznjeno mesto v svetu stranke bodo, pravi, nemudoma zapolnili, Štih pa ostaja, dokler bo tako želel, član stranke. Sicer pa stranka DL po Virantovih navedbah "kljub težkim okoliščinam ostaja trdna in neomajna v svojih stališčih".

Krušec je člane sveta stranke o izstopu obvestil v sredo po elektronski pošti, v kateri je navedel tudi razloge, je pojasnil vodja poslancev DL Rihard Braniselj. Vsebine pisma ni razkrival. "Lahko si mislimo, da je bil Krušec vpet v delo na finančnem ministrstvu in je sodeloval v pomembnih projektih, kot sta slaba banka in državni holding," je dejal Braniselj, ki predvideva, da Krušcu ni preprosto zapustiti teh dveh projektov tik pred izvedbo.

Z ministrstva odhajata tako Šušteršič kot Pličanič

Kot državni sekretar bo namreč ministrstvo verjetno zapustil skupaj z Janezom Šušteršičem, ki je odstopil s funkcije ministra za finance. DZ se bo tako z odstopom Šušteršiča kot z odstopom ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča seznanil danes.

Vprašanje enotnosti v stranki se je odprlo tudi ob odstopnih izjavah Pličaniča in Šušteršiča. Oba sta se namreč Janši tudi zahvalila za podporo pri projektih, ki sta jih vodila. Pličanič je v izjavi Janši med drugim navedel, da ga kot politika in kot človeka zelo spoštuje in mu želi vse dobro.

Virant vsebine odstopnih izjav ni želel komentirati, Braniselj pa pravi, da je izjava Pličaniča "nekoliko nenavadna kar zadeva stališče stranke". Vendar pa po njegovih besedah v DL "pristajajo" na to, da je Pličanič, glede na to, da "sta bila s predsednikom vlade verjetno tesna sodelavca", dobil tak občutek. "To je njegov osebni občutek," je dodal Braniselj.

Izstop iz koalicije eni podpirajo, drugi ne

Po njegovih besedah v stranki predvidevajo, da jih nekateri ljudje po izstopu iz koalicije "podpirajo, nekateri pa tudi ne". Ob tem zagotavlja, da poslanci "nimajo težav" z odločitvami DL v zadnjem času in za njimi stojijo.

Ob odločanju DL za izstop iz koalicije je sicer stranko že zapustila ena od ustanovnih članic, Marinka Kurilić, ki je tudi tašča podpredsednika stranke Šušteršiča.

Požareport danes tudi poroča, da naj bi o izstopu iz stranke razmišljala tudi predsednica sveta Saša Markovič, kar pa je slednja za STA zanikala.

"Kar smo naredili, smo naredili"

Štih pa je v intervjuju za Siol.net dejal, da je iz sveta stranke izstopil, ker ne vidi možnosti, da bi stranka še kaj dosegla: "Kar smo naredili, smo naredili. Podpore nimamo več in tudi ne vidim realne možnosti, da bi v bližnji prihodnosti dosegli še kaj. Kvečjemu so se poti zaprle."

Dodal je še, da DL ni sredinska stranka, ampak nekakšna zmes rentnikov in nekaj liberalcev. V DL beseda "razmišljati" po njegovem občutku pomeni, da misliš isto kot vodja DL Virant, je dejal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 11:43 21. Februar 2013.

    Ne vem ce si pravilno opredelil problem v doticnem primeru. Zame problem ni kvazi nepojasnjen denar, saj ga je jansa …

  • 11:34 21. Februar 2013.

    Ni cudno, da ni zaupanja v politiko, ce pa taki kot ti nasilo zdruzujejo stranke, ki so programsko diametralne in …

  • 16:57 31. Januar 2013.

    Poln kufer avtokratskega vodenja viranta imajo. Nobene koristi ni naredil ne s prihodo in ne z delom. Samo zdraho

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.