''Strategije znamo pripraviti, težave so z izvedbo''

Foto: Dejan Mijović Boštjan Vasle
Umar. Izvoz res raste, ampak v gradbeništvu in gostinstvu je stanje iz meseca v mesec slabše. Višja minimalna plača bo odnesla vsaj 20 tisoč služb.
Oglej si celoten članek

Zaradi zvišanja minimalne plače bo v nekaj mesecih brez službe ostalo pet tisoč ljudi, v nekaj letih pa 20 tisoč, so izračunali na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Če pa bodo tisti, ki bodo po novem blizu minimalne plače, zahtevali povišice in jih dobili, pa bo številka lahko še večja, je ocenil direktor urada Boštjan Vasle.

Podjetja k tujim bankam
Opozoril je še, da se v gradbeništvu razmere iz meseca v mesec slabšajo, podobno tudi v gostinstvu. Razmere glede kreditiranja podjetij pa je označil kot popoln kreditni krč in zamrznitev kreditiranja. Podjetja se tako neto niso na novo zadolževala, ampak so kredite celo odplačevala. Okrog 80 odstotkov na novo najetih posojil pa so podjetja najela v tujini.

Šepa izvedba!
Glede izhodne strategije pa je Vasle dejal, da s pripravo ukrepov nimamo težav, več jih imamo z njihovo izvedbo. Dodal je, da so sistemi socialne zaščite prilagojeni demografskim razmeram izpred 20 let in da brez prilagoditev ne bo možno urediti javnih financ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.